Hittaut

En spännande jakt på checkpoints med karta eller mobilapp, som finns på många orter från norr till söder.
Ta med kartan på promenaden, cykelturen eller löprundan så aktiverar du både kropp och knopp och kanske upptäcker några nya platser. Vid varje checkpoint finns en bokstavskod som du kan registrera på ditt konto, med chans att vinna fina priser. Alla kan delta utifrån sina förutsättningar, dygnet runt under säsongen som vanligtvis sträcker sig från maj till oktober.
Hittaut blir tillgängligt för fler
I Hittaut Kristianstad fanns 2022 ett specialområde anpassat för personer med rörelsenedsättning och intellektuell funktionsnedsättning. Initiativet var en del i arbetet med att finna anpassningar som gör att orientering och Hittaut passar fler.

Furuboda är ett skogsområde med sanddyner och knotiga tallar som sträcker sig ned till havet på Skånes östkust. Området har använts i Hittaut några gånger tidigare och 2022 fick det en särskild betydelse. I dialog med föreningen Furuboda gjordes valet av checkpointplaceringar och anpassningar av kartan för att orienteringen ska passa för personer med rörelsenedsättning och intellektuell funktionsnedsättning. 

Området hade ett relativt stort antal checkpoints som dessutom satt ganska tätt. Merparten hade grön svårighetsnivå varav de flesta gick att nå med rullstol, rullator, barnvagn eller liknande. Det betyder att hänsyn tagits till underlaget men även till kuperingen. Backar finns, men det gick att finna vägval som var mindre kuperade.

När det kommer till kartan fanns, utöver den vanliga Hittautkartan i appen och på hemsidan, två varianter:
  • En förenklad översiktskarta som kompletterats med foton på checkpointplatserna.
  • En orienteringskarta där kartbilden förenklats. Till exempel har höjdkurvor tagits bort för att göra kartan mer lättläst.
Se filmen från Furuboda här nedanför.
Länge leve allemansrätten
I Sverige är vi lyckligt lottade som har allemansrätten. Den ger oss rätt att bland annat promenera, springa, klättra, paddla, cykla och tälta i naturen utan att be markägaren om lov. Detta förutsatt att vi inte stör eller förstör.

Tack vare allemansrätten har alla möjlighet att vistas i naturen utan att först fråga markägaren. Fri tillgång till natur är en viktig förutsättning för att alla ska kunna utöva friluftsliv. Det är lätt att ta för givet men tänk vad fantastiskt det är att det är gratis att vistas i naturen, besöka friluftsområden och parker! Att vistas i naturen har positiva effekter på både kropp och knopp visar forskningen. Därför är allemansrätten otroligt viktig för svensk folkhälsa. Det är dock inte alla som kommer ut i naturen och svensk folkhälso- och friluftslivspolitik är därför inriktad på att skapa förutsättningar för friluftsliv för alla, med särskilt fokus på att nå de grupper som inte är i naturen så mycket eller som löper stor risk för ohälsa. Samhällsplanering är viktig för att sänka trösklar till det vardagsnära friluftslivet. Friluftsliv behöver inte betyda hög puls utan kan även vara en lugn stund som bidrar till avkoppling och återhämtning.

Lär dig vad som gäller i olika situationer genom att kolla på följande korta filmer: