Behålla 17-25-åringar

Syftet med projektet är att få fler unga i målgruppen 17-25 år att fortsätta vara aktiva idrottare och/eller ledare i orienteringsföreningar. I detta projekt fokuserar vi på målgrupperna icke elitsatsande gymnasieungdomar 17-19 år samt icke elitsatsande studenter 19-25 år.

Projektet är finansierat via Riksidrottsförbundet med 750 tkr för 2022-2023.

Vi har delat upp våra aktiviteter i två delar:

Del 1: målgrupp icke-elitsatsande 17-19 år.

Ungdomar i gymnasieåldern som är eller har varit aktiva kommer att medverka vid kartläggning av målgruppens behov och önskemål. Resultatet kommer att presenteras i någon form av idébank samt handlingsplan. Föreningar och distrikt kommer att ha möjlighet att ansluta sig till projektet och med hjälp av idébanken utveckla sin verksamhet. Inom ramen för projektet kommer utbildning att erbjudas inom områden som ledarskap, tränarutbildning, tävlingsarrangemang med mera. Allt utifrån målgruppens behov och önskemål.

Del 2: icke-elitsatsande studenter 19-25 år.

Föreningar i orter med universitet/högskola erbjuder en bra verksamhet på regelbunden basis. Projektets uppgift blir först att kartlägga och välja ut platser där vi har studenter och orienteringsföreningar. En kartläggning av nuläge, behov och önskemål i respektive miljö omsätts sedan till en konkret handlingsplan för att behålla flera och nå nya. Det kan innebära en justering och anpassning av befintlig verksamhet för målgruppen, en anpassning i såväl tid som rum för att skapa en större synlighet och tillgänglighet för målgruppen. Det kan handla om sprintorientering i universitetsområdet, stöd för samåkning och transport till aktiviteter som genomförs längre bort. Aktiviteterna ska fungera som ett sätt för studenter på en ny ort att kunna knyta kontakter med orienteringsföreningen oavsett om hen redan har ett kontaktnät eller inte i den lokala föreningen. Här är en bild från ett pilotprojekt vid Örebro universitet.


Totalt har vi en hel del insatser som görs för målgruppen 17-25-åringar

Den slutsats vi har från våra analyser är att det som krävs för att både behålla och utveckla individer i den målgruppen (och de flesta andra målgrupper också) att det finns närvarande tränare eller ledare nära de aktiva som ser alla individer och att det finns en grupp man trivs och har roligt i. Resultat av enkät till 17-25 åringar om vad som är viktigt för att fortsätta orienterar. Resultat av enkät till tränare/ledare för målgruppen om vad som krävs för att fortsätta utvecklas som tränare/ledare.

Det finns troligen många olika orsaker till att vi tappar 17-20-åringar. En av dem kan vara att det förväntas att alla från 17-20 ska ha ambitionen att delta i elitklass. Deltagande i 18/20-klasserna på våra värdetävlingar (när det finns elitklasser) kan också bero på att det ofta är längre resor till dessa tävlingar. 

En annan orsak kan vara att när individen blir junior så förväntas det att hen klarar sig själv, både på träning och tävling. Vi kan notera att för de juniorer som deltar på våra värdetävlingar är det få föreningar som har ledare vid förstart och mål, det är ofta föräldrar som är med som chaufförer och de tävlar själva. I våra dialoger med distrikten får vi höra att det generellt finns en väl etablerad verksamhet, med läger och resor för ungdomarna upp till 16, det finns mindre av detta för juniorer.

Ytterligare en faktor är att grupper bryts upp när ungdomar börjar gymnasiet på annan ort. Många upplever att klubben släpper kontakten med både dem som flyttar i väg och har inga ledare för dem som är kvar på hemmaplan. Det ordnas färre eller inga aktiviteter för att hålla samman personerna som tidigare varit en grupp. 

Vår nya junior- och seniortränarutbildning är ett sätt att ändra på det. En viktig utgångspunkt när vi skapade den utbildningen är att alla är viktiga och att ledaren behöver arbeta för att alla ska känna sig sedda och delaktiga avsett ambitionsnivå. Det är en röd tråd genom hela utbildningen. Lär känna alla individer, förstå deras drivkrafter/motiv till att delta i verksamheten, gör dem delaktiga och tillgodose behoven. Frågar du de aktiva varför de är där så får du olika svar men med en sak gemensamt och det är just gemenskap.

Ungoteket klubb/riks och Rikslägret junior/senior
Alla ovan nämnda faktorer är saker vi har identifierat och det är därför vi startade Ungoteket Riks och U25-camp som i år döpts om till Rikslägret junior/senior. Att ge våra utövare möjlighet att känna sig delaktiga i föreningens verksamhet gör att deras identitet breddas. Så här såg inbjudan ut för 2023.

I Ungoteket Klubb får man prova att skapa och leda orientering genom sitt eget valda projekt tillsammans med andra i sin ålder. Ungoteket Klubb är ett utbildningskoncept som lämpar sig från 14 år.

Ungoteket Riks bygger vidare på Ungoteket Klubb med skillnaden att de får välja en inriktning och lära sig om något specifikt medan Ungoteket Klubb introducerar dem i alla delar av föreningens verksamhet. Ungoteket Riks är från 17 år och uppåt.

Rikslägret för juniorer och seniorer är också en del, där vi erbjuder unga att utbilda sig för att kunna engagera sig inom sina föreningar. Rikslägret 2023 lockade drygt 40 st där 7 st valt att gå Kartitarutbildningen och resten tränar/tävlar. 

Syftet med lägret är att fylla ett tomrum eftersom få föreningar och distrikt arrangerar läger för den målgruppen. I de fall läger arrangeras är det inom RIG/NIU eller i föreningar med elitverksamhet som till exempel genomför mästerskapsförberedande läger. Så när vi skapade U25-camp var det primärt ett läger för bredd med möjlighet att kombinera med utbildning inom Ungoteket Riks. Ett tillfälle för alla dem som kanske är få eller ensamma i en förening att träna, umgås och lära sig saker med andra som de kanske inte känner sedan tidigare.

I det nya kapitlet om utvecklingsmiljö som skall in i individutvecklingsplanen, kommer miljön och ledarens roll lyftas fram för att aktiva ska må bra och utvecklas.

FÖR MER INFORMATION KONTAKTA

2022_Personalporträtt_Tomas Yngström

RIG/NIU-ansvarig och Paraorientering

Tomas Yngström

0703810007