16. 25-manna. Tre klubbar mönstrade fem lag

På 25manna i Lida ställde Ravinen och Snättringe hela fem lag på startlinjen och Sundbyberg hade 4 och två tredjedelars lag. För Sundbyberg var det första gången som man spände bågen så högt och vi har fått en prat med Bengt Svensson som är UK i Sumpan.
Tre stockholmsklubbar mönstrade fem lag

Ni är en av tre Stockholms-klubbar som har fem lag på 25manna – är det första gången?

Det var första gången Sundbyberg hade 5 lag. Vi fick ju ge upp lite och ha ett kombinationslag med Mälarö för lag 5 (åtta löpare från dem). Vi hoppas det kan inspirera Mälarö till att ha eget lag nästa år. Sundbyberg hade 4 lag vid millennieskiftet och sedan har vi haft det de senaste åren. För 6-7 år sedan satte vi upp en långsiktigt vision att ha 5 lag 2025 och nu är vi faktiskt nästan där.

Extra inspiration fick jag från Snättringe och Stefan Gelius när han talade om att dom skulle ha 5 lag. Det blev svårt att stå emot den utmaningen.

Har det gått bra att få ihop lagen?

Intresset har varit bra och god respons från alla tillfrågade. Även om vi hade 117 löpare på plats så var det 50-60 löpare som av olika anledningar tackade nej. Väldigt roligt att vi har ett så stort intresse från alla ungdomar och att vi även fick många 20-30-åringar som inte springer så många tävlingar men ser 25manna som återträff och förhoppningsvis inspiration för vinterns träning.

När det gäller uttagning så fick bästa herrsenioren bestämma sin sträcka (sträcka 1 i lag 1) och jag tog sträcka 24 i lag 5 (ok att springa omstart när inte så mycket coachning behövs). Sen är det bara att fylla ut dom där 123 övriga platserna.

Det är många som jobbar hårt före och under dagen med logistik, servering, coachning i växelfållan och annat. Själv försöker jag försäkra mig om att alla är förberedda och på plats, har ju hänt att någon åkt med fel pendeltåg och då behövs snabba beslut.  

Hur tänkte ni runt toppning av lagen?

Vi har ett tydligt förstalag och även ett andralag som till stor del är toppat. Det går inte riktigt att rättvist sätta alla löpare i lag 2 eftersom några behövs för att ta tunga sträckor i de övriga lagen. Övriga lag försökte vi göra jämna.

Och slutligen - hur gick det?

Riktigt bra! Uppåtgående trend för vårt unga förstalag (damsträckorna 2 och 25 togs av en 15-åring och en 14-åring, sträcka 24 av en 16-åring) och bästa placering på många år för lag 2 och alla andra lag hade roligt och var nöjda.

Frågor besvarades av Bengt Svensson
Sunbybergs frågor besvarades av Bengt Svensson


I Ravinen är man van vid framgångar i stora stafetter, vi fick chansen att byta några ord med Anette Önerud.

Ni är en av tre Stockholms-klubbar som har fem lag på 25manna – är det första gången?

Jag tror inte vi lyckats med det tidigare. Vi har letat i historiken, och vi har haft fyra lag flera gånger, men fem har vi inte hittat. (kunde bara hitta resultat från 20 år tillbaka…)

Har det gått bra att få ihop lagen?

Det gick lättare än vad vi först trodde. Vi fick spontan anmälan från över 100 personer när vi gick ut med frågan, och sedan dammsög vi bland alla rutinerade rävar så att vi fick ihop 125 personer, och dessutom 10 reserver. Vi hade satt gränsen vid 13 år, och att klara orange bana, för att kunna vara med. För att alla skulle känna sig trygga med den sträcka de får. Det fungerade bra, och vi tog bara in någon enstaka 12-åring med skinn på näsan.

En viktig faktor för att få ihop lagen har faktiskt varit den satsning vi gjort på vuxna nybörjare och motionärer de senaste åren, där vi haft en särskild träningsgrupp varje vecka bara för vuxna på gul och orange nivå. Vi hade faktiskt 10 personer från detta gäng som sprang i våra 25manna-lag, vilket ju är nästan ett halvt lag!

Hur tänkte ni runt toppning av lagen?

Vi sa från början att vi skulle ha två toppade lag, och sedan är resten jämna motionslag där vi försöker få det till att bli så jämn placering som möjligt i totalen. Förra året lyckades vi få nästan helt jämna motionslag in på minuten, och det var väldigt roligt. Så vi satsade på det även i år. Jag fick höra från flera personer i motionslagen att det var en avgörande faktor för att anmäla sig, att vi just hade uttalat syfte att ha jämna motionslag.

Och slutligen - hur gick det?

Vårt viktigaste mål var att alla som ville skulle få springa, och känna energin och gemenskapen. Och där lyckades vi superfint. På resultatsidan blev det lite blandad kompott. En 14:e plats för vårt förstalag var ett godkänt resultat, medan vi tyvärr fick två felstämplingar på två av motionslagen (även om vi fortfarande är nyfikna på att veta hur det gick med våra protester…).

Vårt andralag tog sig till en fin 53:e plats (femma bland andralagen) och vårt femtelag (där jag själv fick äran att springa sista sträckan) tog sig in på plats 167 – vilket jag tycker är fantastiskt.

Om vi räknar bort felstämplingarna för våra andra motionslag var det faktiskt väldigt jämnt till slut, och de gick i mål inom en halvtimme ifrån varandra – fajten levde hela vägen!

Nöjda ravinare i olika lag
Nöjda ravinare i olika lag

Om den tredje Stockholmsklubben med fem lag, Snättringe, finns en fin artikel på SOFT:s webbplats, länk https://www.orientering.se/utova-och-folj/nyheter/125-orienterare-från-snättringe-sk-sprang-25-mannastafetten/