Svensk Orientering logotyp
03.12.2014

Alexandersson världsetta

Orientering
Tidigare i år vann Tove Alexandersson den totala världscupen i överlägsen stil. Från och med i dag kan hon även titulera sig världsetta.

Inför världscupsavslutningen i Basel i höstas var spänningen inte särskilt stor på damsidan. Tove Alexandersson har radat upp pallplatserna under det gångna året och redan inför söndagens avslutande sprint var saken klar – den 22-åriga svenskan hade säkrat världscupssegern.

På världsrankingen har Stora Tuna-löparen dock legat tvåa hela året, en höjdkurva under Simone Niggli, som efter 2013 bestämde sig för att sluta i landslaget.

Eftersom internationella förbundets världsranking inkluderar resultat noterade de senaste 18 månaderna har den suveräna schweiziskan länge och väl klamrat sig fast vid förstaplatsen.

Nu har dock ytterligare ett starkt Niggli-resultat blivit inaktuellt för listan, en medeldistansseger i Norge den 2 juni 2013, och vips så har Alexandersson hoppat upp till förstaplatsen.

Här hittar ni topp-100 i världen

Som synes har Sverige fler damer topp-tio: Helena Jansson (5:a), Annika Billstam (6:a), Lena Eliasson (7:a) och på herrsidan är Gustav Bergman 8:a.

På den separata världsrankingen för sprint är Alexandersson bästa svenska med en fjärdeplats. På herrsidan är Jonas Leandersson tvåa och Jerker Lysell fyra.

RELATERADE NYHETER

Hanna Isac
Hanna Lundberg och Isac von Krusenstierna knockout-sprintvinnare
Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
Fler nyheter