Veronika Kalinina stämplat i mål som segrare i D21

Bild: Hugo Mattsson

13.04.2024

Hector och Kalinina är svenska mästare i nattorientering

Orientering
Svenska mästerskapen i nattorientering avgjordes under fredagskvällen och natten mot lördag utanför Ärla i Södermanland. Det var stora startfält i samtliga klasser. Simon Hector från Snättringe SK vann herrklassen och Veronika Kalinina från IFK Lidingö SOK tog hem damklassen.

Det var exceptionellt många löpare som startade på Natt-SM i år. Totalt var det 518 löpare från hela Sverige som sprang SM. Den största klassen var H21 där hela 139 personer kom till start. Första löparen gav sig ut i skogen redan klockan 20:30 och för många blev det en lång natt i karantän och i skogen. Runt klockan 02.00 korsade sista löparen mållinjen.

Damernas bana mätte 9 630 meter, den som genomförde den på kortast tid och tog hem SM-guldet var Veronika Kalinina från IFK Lidingö SOK. Hon tog segern med 36 sekunder före Annika Simonsen från IKHP Huskvarna. Simonsens danska landslagskollega Malin Agervig Kristiansson, som representerar IFK Göteborg, tog tredjeplatsen, 1 minut och 52 sekunder från segern.

– Det känns jättekul, jag orienterade säkert i början. Men på långsträckan hade jag ingen aning om var jag var, men sedan hittade jag rätt till slut. Sedan kom jag in i det och jag kände att det gick bra. Jag tycker det gick för fort ibland och försökte stoppa mig själv lite, jag försökte ta det försiktigt, berättar Veronika Kalinina.
D21-banan med Veronika Kalininas vägval från Livelox.

I herrklassen tog Simon Hector från Snättringe SK sin första seger på Natt-SM. Han genomförde den tekniskt utmanande 12 670 meter långa banan på 1 timme, 18 minuter och 17 sekunder vilket räckte till en seger med 18 sekunders marginal till Simon Imark från Tullinge SK. Trea kom Albin Ridefelt från OK Linné.

– För det mesta har jag varit konsekvent med loppet och genomfört det som jag tänkt, men det blev några småkrokar inför långsträckan, där blev jag lite stressad men försökte lugna ner mig och intala mig själv att jag hade tid. Sedan försökte jag orientera noggrant hela vägen.

Simon Hector är en tekniker som ofta springer bra på natten, hur kommer det sig?

– På natten blir det liksom ännu svårare än på dagen. Banan vi hade idag är svår på dagen, när man springer den på natten och så har man sämre sikt och då blir den ännu svårare och en extrem teknisk utmaning vilket passar mig.
H21-banan med Simon Hectors vägval från Livelox.

I D20 behärskade Klara Borg, Södertälje-Nykvarn, terrängen bäst och vann guldet före Ebba Thern från OK Skogshjortarna. Elsa Hedin från OK Linné tog bronset.

H20 vanns av Vidar Nettelmark från Surahammars SOK. Tvåa kom juniorvärldsmästaren Hannes Mogensen från OK Ravinen. OK Orions Oliver Håkansson kom trea.

I D18 levererade förstaårsjunioren Izabella Ljungberg från OK Tyr ett bra lopp som räckte till seger. Freja Hjerna från Tumba-Mälarhöjden OK kom tvåa och Tilia Olsson från Uddevalla OK kom trea.

I H18-klassen fick Ludwig Rosén från Göteborg-Majorna OK ställa sig högst upp på SM-pallen. Klubbkompisen Ola Leire kom tvåa och Anton Jonsson från OK Tyr tog bronset

Resultat SM-Natt:

D21, 9 630 m:

1) Veronika Kalinina, IFK Lidingö SOK, 1.19.58
2) Annika Simonsen, IKHP Huskvarna, 1.20.34
3) Malin Agervig Kristiansson, IFK Göteborg Orientering, 1.21.50.