Nattorienterare stämplar vid kontroll

Bild: Tilda Andersson

12.04.2024

Variationsrika banor väntar på Natt-SM

Orientering
I kväll och natt är det dags för Natt-SM med Ärla IF som arrangör. Du kan följa tävlingen via livesändning på Svensk Orienterings YouTube-kanal från 21.30. Nedan följer en intervju med banläggaren Emil Andersson

Det blir en sen kväll för orienteringseliten som gör upp om titeln som svensk mästare i nattorientering. Första start är 20.30, då går det långa startfältet i H21 ut som startar fram till 00.28. 
Från att löparkarantänen stänger 21.30 går det alltså att följa tävlingen live här eller på YouTube.

Länk till livesändningen.

Läs mer om vad som väntar löparna ikväll i denna intervjun med banläggaren Emil Anderson som tidigare är publicerad i Orienteraren nummer 1 2024:

Hur har arbetet gått med banläggningen?
– Det har gått bra, men det är mycket att tänka på och många parametrar som ska uppfyllas, till exempel spridningsmetod, var mål och start ska vara så att det passar till var karantän ligger. Det är lite skillnad att lägga banor för SM jämfört med en vanlig tävling, säger banläggaren Emil Andersson.

Emil berättar att det kommer bjudas på variationsrika och utmanande banor där god teknik kommer premieras för att placera sig högt upp i resultatlistorna.

Tänker du på ett annorlunda sätt när du lägger banor för natt jämfört med orientering på dagen?
– I vår terräng tänker jag inte så annorlunda. Här var det svårt att hitta vägval på samma sätt som man gör i närområden.

Berätta om terrängen som väntar deltagarna?
– Det är vildmarkslik terräng med lite skogsbruk. Till stora delar är det otroligt fint och snabblöpt, medan det finns partier där det kommer gå lite trögare och det gäller att tänka till hur man ska ta sig fram. Det är inte så kuperat, kartan har 2,5 meters ekvidistans. Överlag tror jag de flesta kommer gilla den här terrängen.

Har det gått någon tävling i närheten av tävlingsområdet i närtid?
– Elitstafetten 2020 gick på delar av kartan.

Påverkar det banläggningen något att natt-SM går på våren i stället för under hösten?
– Ja, terrängen är ganska olik hur det ser ut på hösten. Det är inte uppvuxet när tävlingarna går, och det har jag tänkt på när jag lagt banorna.

Text: Tilda Andersson

kartklipp 2 natt-SMKartklipp från natt-SM-kartan.

RELATERADE NYHETER

Emil Svensk för Stora Tuna OK till seger på Stigtomtakavlen tillsammans med sina lagkamrater. Från vänster: Viktor Svensk, Anton Forsberg, Henrik Johannesson samt skymda; Jesper och Joakim Svensk.
60 år sedan sist – fixar Emil Svensk och Stora Tuna en ny Tiomilaseger?
Hanna Isac
Hanna Lundberg och Isac von Krusenstierna knockout-sprintvinnare
Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Fler nyheter