Så funkar det

Startar 29 april och pågår till 31 oktober

Kort om hitta ut 

Hitta ut är ett friskvårdsprojekt med karta och modern teknik i fokus och som finns på många platser runt om i Sverige. Det är ett enkelt och roligt sätt att få motion samtidigt som du upptäcker nya och vackra platser runtomkring din kommun. Den detaljerade kartan med ett stort antal checkpoints delas ut gratis till alla hushåll inom kartans område. Du väljer själv om du vill gå, springa eller cykla till checkpointsen. 95% av deltagarna är nöjda och vill göra hitta ut nästa år igen i samma eller större utsträckning. 

Kartan och checkpoints

Totalt kommer det finnas 200 checkpoints att hitta under 2021. Checkpointsen är uppdelade i olika svårighetsgrader enligt:

 Grön = lätt, kan nås med barnvagn och rullstol

 Blå = lätt/medel, kan sitta lite längre från stigen 

 Röd = medelsvår, längre ut i terrängen och du kan behöva leta mer efter checkpointen

 Svart = svår, våra svåraste checkpoints som ligger längst ut i terrängen

CHECKPOINT  NR 100

Det är endast vid nedanstående tillfällen och tider som nummer 100 kan tas. Vill du ta alla checkpoints så se till att dyka upp!

21 juni mellan kl 18 och 20 vid Gånstagården.

11 augusti mellan kl 18 och 20, samling vid parkeringen  i Bredsand.

4 september mellan kl. 12 och 14 vid Å-promenaden i centrala Enköping.

 Du får en karta där checkpoint nr 100 är markerad. OK Enen tipsar om hittaut-runda som inkluderar nr 100. Du kan träffa andra ”hittautare”.


Med hjälp av kartan och/eller smartmobil ska du besöka respektive checkpoint. 

Du hittar en webbkarta och registrering här på hemsidan och fysiskt finns den gratis att hämta på flera platser, för hela listan se Här finns kartan

För mer detaljerad information och checkpointsen, se checkpointsbeskrivning  via menyn. 

Månadscheckpointssläpp

Vid fyra tillfällen under säsongen släpper vi nya, spännande checkpoints. 

Här följer aktuella datum och platser för våra månadssläpp, det är vid denna tidpunkt som checkpointsen kommer att finnas ute i naturen. Kartorna med checkpointsen finns med på baksidan av kartan:

•  1 juni: Örsundsbro
•  1 juli: Grillby och Storskogen
•  1 augusti: Gröngarn och Brännskogen (stora kartan på framsidan)
•  1 september: Fagerskogen

Registrera dina checkpoints

När du tagit en checkpoint eller innan du går ut, kan du registrera en användare vilket du gör direkt här på hemsidan. Du kan då registrera checkpoints, se din och andras utveckling och är också med och tävlar om fina priser. Varje checkpoint du registrerar på hemsidan blir en lottsedel och du kan vinna priser. Det är värdefullt att du registrerar dig, eftersom framtida bidrag från kommunen delvis bygger på antalet användare och utan bidrag kan vi inte genomföra projektet. 

Totalt kommer det därmed att finnas 200 checkpoints att hitta. Registrerar du alla är du även med i en särskild utlottning av priser när säsongen är slut.

Mer om priser och vinstdragningar hittar du via "vinstdragningar". 

Respektera djur och natur

Allemansrätten ger oss möjlighet att på ett ansvarsfullt sätt vistas i vår vackra natur. Visa särskild hänsyn när du passerar beteshagar och planterade hyggen och letar checkpoints i närheten av bostadshus så att du inte beträder tomtmark. Var observant på om det på mindre bilvägar är förbud mot fordonstrafik. Se mer information på Naturvårdsverkets hemsida och i vår artikel "På besök i naturen".

Hittautstolpen - den du letar efter

Varje checkpoint har en en hittaut-pinne som sitter fastsatt på ett träd eller en stolpe, pinnen är mellan tre dm och en meter lång. På pinnen finns förutom hittaut-dekaler och ordningsnumret, även kodbokstäver som du ska notera. Det finns även reflexer på pinnen, för dig som vill hitta ut när det är mörkt.

Checkpointstolpe.jpeg

Fel på en checkpoint?

Om en checkpoint saknas, är sönder eller har andra felaktigheter är vi tacksamma om ni rapporterar detta. På så vis kan vi snabbt åtgärda problemet och upprätthålla kvalitén. Du kontaktar oss via enkoping@hittaut.se.

Våra partners