för destinationer

⇦ Tillbaka

Att vara en del av hittaut innebär ett stort och viktigt bidrag till Sveriges folkhälsa

Ni som destination, sponsor eller offentlig aktör gör hittaut möjligt att arrangera för orienteringsföreningarna. Det innebär att ni är med att bidra till mer rörelse och motion på orten och därmed är en stor ambassadör i arbetet för folkhälsa. Hittaut täcker Sveriges folkhälsomål 9 - ökad fysisk aktivitet. Ökad fysisk aktivitet bidrar även till att säkerställa flera andra folkhälsomål så som ökad hälsa i arbetslivet, trygga och goda uppväxtvillkor samt delaktighet och inflytande i samhället.  

A woman wearing a red sweater and sneakers walking with her hands on top of her head down a path during fall in West Sussex


Vad uppnådde hittautdeltagaren 2018?

 • 28 500 registrerade deltagare och cirka 60 000 som aktiverat sig
 • Totalt över 1 200 000 registreringar

Vem är hittautdeltagaren?

 • Lika många kvinnor som män
 • 60% tar sina checkpoints till fots, 13% löpandes och 26% cyklandes
 • Brett åldersspann 10-80 år
 • Totalt 785 000 registreringar
 • Äldre registrerar checkpoints i större utsträckning än yngre
 • deltagarna registrerar under hela projektets gång (april - okt)

Vad uppnådde hittautdeltagaren 2018?

 • Deltagarna är mycket nöjda och 93% kommer delta nästa år
 • 96% har upptäckt nya platser som berikat dem
 • 94% skulle rekommendera hittaut som företagsaktivitet
 • 75% skulle inte rört sig lika mycket om hittaut inte funnits
 • 80% är inte medlem i en orienteringsförening - hittaut når en stor bredd i orten

Destinationer, offentliga & bidragsaktörer

Ni som är med och bidrar som destination eller offentlig aktör är en otrolig viktigt del för föreningen och samhället i stort.. Kanske har ni gett ett mindre bidrag eller är föreningens huvudpartner, vilket som så är det avgörande för att föreningen ska ha möjlighet att erbjuda ortens invånare en gratis aktivitet för hjärna och rörelse i stads- och skogsmiljö. 

Det finns olika vägar att bidra till en förening och desto mer finns det att få ut av att göra det. Att bli en huvudpartner under en längre period är att säkerställa att hittaut erbjuds under en längre tid och har möjlighet att växa och aktivera fler.

Fördelar med att vara hittautpartner

- Visa deltagarna orten. Genom att vara en partner har ni möjlighet att visa deltagaren er ort, stad eller kommun. Ni kan exempelvis be föreningen sätta ut checkpoints vid specifika sevärdeheter eller platser ni vill att deltagaren i hittaut ska se. Om det är rådhuset, en kyrka eller stadens huvudgata är det upp till er att avgöra. 

- Nio av tio deltagare upptäcker nya platser i sin omgivning   

- Möjligheten till att aktivera flera samhällsgrupper. Det behövs inget medlemskap för att delta, det är ingen extra kostnad för deltagare och en viss andel av checkpointsen går nå med rullstol eller barnvagn.

- Bidra till folkhälsa och därmed friskare ort. Att frisk luft och motion ger en friskare befolkning är ingen raketforskning. Att vara en del av hittaut skapar ni indirekt en hälsosammare befolkning. Omkring 3-10% av befolkningen brukar aktivera sig i projektet.

- Integration invånarna i mellan. Deltagande i hittaut innebär att invånarna möts under andra premisser. 

- Tillgång till en stadskarta. Hittaut har många checkpoints i stadsmiljön och ortens centrum. Ta möjligheten att skapa en ny fräsch stadskarta även användas i andra sammanhang än hittaut. Orienteringsföreningar är proffs på att rita kartor!Sponsor

Är ditt företag med och sponsrar hittaut? Varje förening som får sponsorer är väldigt tacksamma för det. Ni möjliggör nämligen för dem att kunna arrangera hittaut. 


Fördelar med att vara sponsor

- Ortens invånare ser er logotyp  Som sponsor till hittaut är det enkelt att få företaget synligt. Du syns digitalt på webben och appen samt på den fysiska kartan.  

Visa deltagarna företagets kontor/affär. Ta möjligheten och bli checkpointssponsor och bestäm själv vart checkpointen ska sitta. I ert skyltfönster är ingen dum idé då deltagarna kommer vara tvungna att passera det för att hämta checkpoints koden.

- Bidra till folkhälsa. Att frisk luft och motion ger en friskare befolkning är ingen raketforskning. Sveriges folkhälsomål nummer 9 - ökad fysik aktivitet bidrar hittaut aktivt med.

- Deltagande i friskvårdsutmaningen.
Friskvårdsutmaningen är ett bra sätt att få sina anställda att röra på sig. Dessutom är det väldigt billigt och enkelt sätt för företaget att hålla nere sjukdagarna hos de anställda.