Så funkar det

hittaut hudik

Hittaut Hudiksvall startar i mitten av maj och slutar i oktober

Kort om Hittaut 

Hittaut är ett friskvårdsprojekt med karta och modern teknik i fokus och som finns på ca 55 platser runt om i Sverige. Det är ett enkelt och roligt sätt att få motion samtidigt som du upptäcker nya och vackra platser runtomkring din kommun. Den detaljerade kartan med ett stort antal checkpoints delas ut gratis till alla som vill ha den. Du väljer själv om du vill gå, springa eller cykla till checkpointsen. 95% av deltagarna är nöjda och vill göra hitta ut nästa år igen i samma eller större utsträckning. 

Fakta Hittaut Hudiksvall

• Upplaga tryckt karta ca 9000 kartor delas ut under 2022
• Delas ut GRATIS via ställ på utvalda platser i våra kartställ.
• Drivs av Hudiksvalls kommun som ett IOP-projekt tillsammans med de ideella föreningarna Forsa OK, OK Dellen och Hudiksvalls OK
• Minst 150 checkpoints placeras ut varje år
• Priser för totalt ca 15 000 kr kommer att lottas ut bland alla deltagare i våra månadsdragningar, samt vår stora slutdragning i oktober där bland annat ett cykel (värde 5000 kr) från Percykel kommer att lottas ut.


vett och etikett

Allemansrätten – din nyckel till att Hittaut

Eftersom allt deltagande inom Hittaut:s ramar sker på ”egen risk” och eget initiativ så är det också viktigt att du som deltagare är påläst om vad som gäller när du vistas i skog och mark.

Tack vare allemansrätten kan alla röra sig fritt i den svenska naturen och tillåter oss en hel del friheter. Men det finns vissa saker du måste tänka på när du är ute och vandrar, motionerar, campar, klättrar, plockar blommor eller gör något annat i naturen. Här har vi valt ut de viktigaste punkterna som berör dig som Hittaut-deltagare berörs av:

Tänk på detta när du nyttjar Hittaut:

 • Du får gå cykla och rida nästan överallt i naturen så länge du inte gör skada. Men du får inte passera över tomter, trädgårdar, planteringar eller odlad mark (t ex åkrar).

 • Du får gå, cykla och rida på privata vägar.

 • Du får inte köra bil, motorcykel eller moped i naturen. Du får heller inte köra på stigar, privata tomter, parkvägar eller motionsspår.

 • Du får tälta en natt på samma plats utan att fråga markägaren.

 • Du får göra upp en liten eld om du är försiktig och det inte är torrt eller blåser hårt..

 • Du får inte lämna kvar eller kasta något skräp i naturen!

 • Du får inte jaga, störa eller skada något djur. Det är tex förbjudet att ta fågelägg eller röra djurens bon eller ungar. Du får ej heller inte fiska utan fiskekort.

 • Hundar får inte vara lösa i naturen under tiden 1 mars – 20 augusti. Det bästa är alltid att ha hunden kopplad i naturen!


Vi kan sammanfatta det hela med att inte störa, inte förstöra!

Känner du dig osäker på vad som gäller eller vill veta mer om Allemansrätten – besök gärna:

http://www.naturvardsverket.se/allemansratten (källa till artikeln)

Kartan och checkpoints

stolpen

På kartan finns 150 checkpoints markerade på våra olika orter. Checkpointsen är uppdelade i olika svårighetsgrader enligt:

 • Grön = mycket lätt     (nås med cykel, barnvagn, rullstol)
 • Blå = lätt
 • Röd = medel
 • Svart = svår

Med hjälp av kartan och/eller GPS ska besöka respektive checkpoint. 

Du hittar en webbkarta och registrering här på hemsidan och fysiskt finns den gratis att hämta på flera platser runt om uppsala. För hela listan se "Här finns kartan". 

För mer detaljerad information och checkpointsen, se "checkpointsbeskrivning" via menyn. 

Använd karta eller smartphone

Du väljer själv om du vill hitta ut med hjälp av papperskartan eller smartphone.

Papperskartan är ett säkert kort (förutom i regn) och alltid bra att ha med sig om mobilen skulle strula. För att använda appen (Hittaut, som du laddar ner gratis) behöver du även skapa ett konto. Det gör du enklast direkt här på hemsidan och är självklart gratis.


Registrera dina checkpoints

När du tagit en checkpoint eller innan du går ut, kan du registrera en användare vilket du gör direkt här på hemsidan. Du kan då registrera checkpoints, se din och andras utveckling och är också med och tävlar om fina priser. Varje checkpoint du registrerar på hemsidan blir en lottsedel och du kan vinna priser. Det är värdefullt att du registrerar dig, eftersom framtida bidrag från Alingsås kommun delvis bygger på antalet användare och utan bidrag kan vi inte genomföra projektet. 

Mer om priser och vinstdragningar hittar du via "vinstdragningar". 

Hittautstolpen - den du letar efter

Varje checkpoints har en en hittaut-stolpe, dryga metern hög. På stolpen finns förutom Hittaut-dekaler och ordningsnumret, även kodbokstäver som du ska notera.

Hittutstolpe Hudiksvall

Fel på en checkpoint?

Om en checkpoint saknas, är sönder eller har andra felaktigheter är vi tacksamma om ni rapporterar detta. På så vis kan vi snabbt åtgärda problemet och upprätthålla kvalitén på hittaut.nu. Vänligen hör av dig via mial till hudiksvall@hittaut.nu om du vill rapportera ett fel!

Vi själva statusrapporterar på facebook, samt i nyhetsflödet här på hemsidan om ev ändringar i checkpointsens placeringar, eller om vi har kända fel som ska åtgärdas. Så håll gärna koll på oss på facebook!

Vett och etikket när du hittar ut!

 • Visa hänsyn mot natur och markägare

 • Kör inte bil på privata vägar

 • Parkera på markerade p-platser

 • Respektera och förstå allemansrätten

 • Respektera tomtmark (den mossgröna färgen) på kartan och odlad mark (gult med svarta prickar).

Kom ihåg att du är gäst i naturen – så lämna den som när du kom! Kom också ihåg att vårt projekt drivs av ideella krafter och vi gör vårt bästa för att tillgodose markägare, deltagare och partners.

swishbanner


Våra partners