Så funkar det i Mora-Orsa

Startar 17 april och pågår till och med 17 oktober

Moras och Orsas största och roligaste friskvårdsutmaning!

Hittaut.nu är ett friskvårdsprojekt med kartan och modern teknik. Det är ett enkelt och roligt sätt att få motion samtidigt som du upptäcker nya, intressanta platser i Mora kommun. Den detaljerade kartan delas ut gratis till alla hushåll inom kartans område, och finns även att hämta gratis på Vasaloppets Hus, turistbyrån och biblioteket, samt på webbsidan hittaut.nu/mora och även som mobilapp. Sök på hittaut.nu i Goggle Play eller AppStore. Den är gratis att ladda ner - och du använder samma inloggningsuppgifter som på vår hemsida. Projektet finns idag på ca 80 orter i Sverige - bl.a. i Mora.


Hur går det till?

På den detaljerade kartan finns checkpoints markerade som numrerade ringar. Checkpoints är uppdelade i fyra olika svårighetsgrader – grön, blå, röd och svart. De gröna är enklast och finns i närheten av större stigar/gångbanor, så att även rörelsehindrade och personer med cykel/barnvagn kan vara med. 

Varje checkpoint är utmärkt med en aluminiumstolpe med unika bokstavskoder. Din uppgift är att hitta dem – med karta, gps eller smartphone. Det går utmärkt att gå, jogga, springa eller cykla. Gröna checkpoints går även att nå med rullstol eller med barnvagn – så alla kan vara med!

När du har hittat din första checkpoint noterar du bokstavskoden. Du registrerar sen dig själv och koden på hittaut.nu/mora via dator eller via appen i smartphone.


Kartan och checkpoints

Totalt finns 72 checkpoints att hitta efter vårt första släpp.


På den tryckta ursprungskartan finns 72 checkpoints (CP) markerade i Mora. Därutöver kommer vi att släppa fler nya checkpoints  1 juni, 1 juli och 1 augusti. Vid varje CP-släpp delas även utlottningspriser ut.

Eventuellt ordnas Orienterings Dag 29 april i samband med "Friluftlivets Dag" med korta enkla "OL-banor" i centrala Mora.


Hur länge kan jag leta checkpoints?

Projektet startar 17 april 2021. Det går bra att registrera checkpoints till och med 17 oktober.


Vill du ha ännu fler checkpoints?

Kom på IFK Mora OK:s klubb-träningar på torsdagar! Där bjuds det på enklare motionsorientering, och du kan få hjälp om du vill veta mer hur orientering till skärmar går till.

Dessutom arrangeras hittaut.nu på en rad andra orter. Kolla vår hemsida och samla checkpoints även på andra orter i Sverige.

Du hittar en webbkarta och registrering här på hemsidan och fysiskt finns den gratis att hämta på flera platser, för hela listan se Här finns kartan

För mer detaljerad information om checkpoints, se checkpointsbeskrivning  via menyn. 

Registrera dina checkpoints

När du tagit en checkpoint eller innan du går ut, kan du registrera en användare vilket du gör direkt här på hemsidan. Du kan då registrera checkpoints, se din och andras utveckling och är också med och tävlar om fina priser. Varje checkpoint du registrerar på hemsidan blir en lottsedel och du kan vinna priser. 

Mer om priser och vinstdragningar hittar du via vinstdragningar

Hittautstolpen - den du letar efter

Varje checkpoints har en en hittaut-stolpe, dryga metern hög. På stolpen finns förutom hittaut-dekaler och ordningsnumret, även kodbokstäver som du ska notera. Det finns även reflexer på stolpen, för dig som vill hitta ut när det är mörkt.

Checkpointstolpe.jpeg

Fel på en checkpoint eller frågor?

Om en checkpoint saknas, är sönder eller har andra felaktigheter är vi tacksamma om ni rapporterar detta. På så vis kan vi snabbt åtgärda problemet och upprätthålla kvalitén. Du kontaktar oss via mora@hittaut.nu


Här finns grundläggande info om OL

https://www.orientering.se/sa-funkar-orientering/


ORIENTEERING more than just running

https://www.youtube.com/watch?v=WapUHPfiFYc

The difference between orienteering and running on a track... What´s your choice? ORIENTEERING... ...more than just running

Våra partners