Stjärnkampen

Prova Hittaut

Skapad av

Team Stjärnkampen

I samarbete med Hittaut
Förberedelse
Förberedelse: Mellan
Träningspass
Träningspass: Helt
Gott och blandat
Kategori: Gott & Blandat

Detta uppdrag är arkiverat

Om uppdraget

I tio år har hittaut lockat tusentals deltagare att ta sig ut och leta checkpoints. På köpet upptäcker de sin omgivning och får motion. Till sin hjälp har de en orienteringskarta i pappersformat eller digitalt i appen/på hemsidan. Hittaut är lättillgängligt i stadsmiljö och närområdet. Alla kan delta utifrån sina förutsättningar, dygnet runt under säsongen som vanligtvis sträcker sig från maj till oktober. I det här uppdraget ska ungdomarna få testa konceptet hittaut med syfte att öva planering av sin väg mellan kontrollerna när det inte finns en förutbestämd bana.

Steg för Steg

  • Välj ett område (gärna närområde, park eller stad eller en kombination) och placera ut ett större antal checkpoints (kontroller). Ingen banläggning behövs.

  • Om det finns hittaut eller Naturpasset på er ort går det självklart bra att använda sig av de kartorna.

  • Instruera ungdomarna att ta så många checkpoints de hinner på en begränsad tid. Det gäller att ha förmågan att bedöma hur lång tid det tar att ta sig till olika checkpoints och att planera sin rutt.

  • Reflektera tillsammans i gruppen efteråt 1) Hur upplevde ni övningen? 2) Vad kan vi ta med oss från denna övning till kommande traditionella orienteringsbanor?

Att tänka på

Målsättningen med övningen är flexibilitet och självbestämmande. Kanske vill några springa i par, någon annan ta cykeln en bit, en tredje ta de checkpoints som ligger längs med stigvägval, en fjärde göra kontrolltagningen så svår som möjligt, en femte bara vara ute halva den utsatta tiden. Uppmuntra egna initiativ, att genomföra uppdraget på ungdomens eget sätt.

Det här behöver ni

  • Kartor

  • Kontrollskärmar

  • Eventuellt kartor för naturpasset eller hittaut

  • Eventuellt mobiltelefon om ni väljer ett färdigt Hittaut-koncept