Stjärnkampen

Allemansrätten

Skapad av

Team Stjärnkampen

Förberedelse
Förberedelse: Lite
Träningspass
Träningspass: Halvt
Gott och blandat
Kategori: Gott & Blandat

Detta uppdrag är arkiverat

Om uppdraget

För orienterare är naturen den viktigaste arenan. Allemansrätten möjliggör att vi får tillgång till naturen, men med rättigheter följer också en del skyldigheter. När vi vistas i skog och mark har vi ett ansvar för djur och natur och måste också visa hänsyn till markägare och andra besökare i skogen. Det är du själv som ansvarar för att ta reda på vilka rättigheter och skyldigheter som gäller i just det området som du vistas i. Syftet med uppdraget är alltså att testa kunskaperna inom allemansrätten genom tipsfrågor!

Steg för Steg

  • På Håll Sverige Rents hemsida finns frågor, svarskort och facit till tipsrundan finns att skriva ut.  

  • Bestäm om tipsrundan ska genomföras innan eller efter en träning eller inbakat i ett teknikpass. 

  • Ska ungdomarna svara på frågorna individuellt eller i lag? 

  • Reflektera tillsammans i gruppen efteråt 1) Hur god kunskap hade ni om allemansrätten innan övningen? 2) Vad har ni lärt er?

Att tänka på

Tipsrundan går att genomföra innan eller efter en ordinarie träning, men den kan även vävas in i en teknikövning. Det går till exempel att göra en stjärnorientering där det hänger en tipsfråga vid varje kontrollpunkt. Välj om det ska ligga ett svarskort och en penna i kartans plastficka eller om ungdomarna ska få träna på ännu ett moment genom att komma ihåg svaren på frågorna och sedan fylla i svarskortet när de kommer tillbaka till boet.

Det kan vara en god idé att diskutera frågorna på samlingen efteråt och fånga upp reflektioner. 

Det här behöver ni