Svensk Orientering logotyp
15.09.2019

Alexandersson och Bergman vinnare i SM-lång

Orientering
Gustav Bergman och Tove Alexandersson heter årets svenska mästare på långdistans. ”Det gällde verkligen att fokusera hela vägen för att inte göra några misstag”, summerade Alexandersson.

Gustav Bergman och Tove Alexandersson heter årets svenska mästare på långdistans. ”Det gällde verkligen att fokusera hela vägen för att inte göra några misstag”, summerade Alexandersson.

 

Årets sista SM-medaljer fördelas i Hälsingland under denna och kommande helg. Kommande helg är det medeldistans och stafett som står på programmet.

I dag var det dags för långdistansen i hälsingska Segersta. Och världens bästa långdistansorienterare på damsidan, Tove Alexandersson, visade vem som verkligen regerar på distansen.

Segermarginalen till tvåan Sanna Fast, Eksjö blev över tolv minuter:

- Det var riktigt klurigt både orienteringstekniskt och vägvalsmässigt. Det gällde verkligen att fokusera hela vägen för att inte göra några misstag. Jag kände att jag började bli lite trött i huvudet mot slutet av loppet. Det gjorde att det blev ett lite onödigt misstag, säger Alexandersson som lämnade VM i Norge för en månad sedan med tre guld på lika många lopp.

Under hösten är det stora målet avslutningen av världscupen i Schweiz (om knappt två veckor) och Kina (i slutet av oktober):

- Det är många sprinttävlingar där så jag har haft mer fokus på sprinten efter VM. Men SM är alltid kul med bra banor och rolig orientering, säger Alexandersson.

Bronset i damklassen gick till Kåres Lisa Risby.

Även i herrklassen lyckades den försvarande mästaren på distansen ta hem guldet även den här gången. Ravinens Gustav Bergman vann tre minuter före Järlas Jens Rönnols (som i sin tur hade två sekunder till bronsmedaljören Rassmus Andersson).

- Det kändes inte som att det var ett guldlopp när jag var ute i skogen. Det är svårt att känna hur fort du springer i den här typen av terräng. Den är riktigt tuff. Dessutom var det teknisk och rolig orientering, säger Bergman som fick slita under stora delar av banan.

- Det var fruktansvärt jobbigt. Vi hade en rejälklättring upp mot den tredje kontrollen och efter det har jag haft mjölksyra upp över öronen under resten av banan, säger Bergman.

 

På juniorsidan var segerstriden tajtast i D18-klassen. Hanna Lundberg, Renen, var 13 sekunder snabbare än Falköpings Alva Sonesson:

- Det var en riktigt kul dag. Det var fint i skogen och tekniskt utmanande, precis som orientering ska vara. Sen finns det väl saker att jobba med. Men guldet är ett kvitto på att jag fortsätter att utvecklas, säger Hanna Lundberg som gör sitt första år som junior.

I H20-klassen tog Ravinens Erik Herne sitt första SM-guld. Han gjorde det trots ett misstag på den andra kontrollen:

- Jag la säkert bort en minut där. Men sen kom jag in i det och efter den tidiga missen gjorde jag ett bra tekniskt lopp. Det betyder väldigt mycket att vinna ett SM-guld. Det är detta jag kämpar och krigar för varje dag när jag är ute och tränar, säger Herne som vann drygt tre minuter före tvåan Erik Hannrup, Thor.

Hakarpspojkarnas Isa Envall har haft en fantastisk säsong med guld på junior-VM och seger på O-Ringen. Nu följde hon upp det genom att vinna guldet i D20-klassen tre minuter före tvåan Vilma von Krusenstierna:

- Överlag gjorde jag ett stabilt lopp, men jag tappade fokus mot slutet och sprang rakt in i ett grönområde. Men på det stora hela var det ett bra lopp. Sen är jag lite osäker på mina vägval, men i den här terrängen handlar det om att gå stabilt. Det lönar sig i längden, säger Envall.

Och en segermarginal på drygt tre minuter blev det även för Viktor Svensk, Stora Tuna.

- Tekniskt var det ett helt perfekt lopp. Jag tror att jag hade en fördel av att jag är van vid den steniga terrängen, även om det var väldigt halt i dag. Så man fick ta det försiktigt på vissa ställen, säger Svensk.

Tvåa blev Landehofs Samuel Pihlstöm, Landehof.

På fredag är det åter dags för SM-tävlande i Hälsingland. Då är det dags för kvalet till lördagens medeldistansfinal.

 

Resultat

Damer: 1) Tove Alexandersson, Stora Tuna, 91.09, 2) Sanna Fast, Eksjö, +12.19, 3) Lisa Risby, Kåre, +13.05, 4) Elin Månsson, IFK Göteborg, +13.41, 5) Lina Strand, Göteborg-Majorna, +13.55.

Herrar: 1) Gustav Bergman, Ravinen, 91.33, 2) Jens Rönnols, Järla, +3.02, 3) Rassmus Andersson, Linné, +3.04, 4) Max Peter Bejmer, IFK Göteborg, +3.14, 5) Anton Johansson, Orion,+4.13.

D20: 1) Isa Envall, Hakarpspojkarna, 73.38, 2) Vilma von Krusenstierna, Kåre, +3.13, 3) Ronja Hugg, Stora Tuna, +4.02.

H20: 1) Erik Herne, Ravinen, 71.11, 2) Erik Hannrup, Thor, +3.20, 3) Felix Axelsson, Markbygden, +3.55.

H18: 1) Hanna Lundberg, Renen, 58.09, 2) Alva Sonesson, Falköping, +0.13, 3) Tilda Östberg, Stora Tuna, +1.06.

H18: 1) Viktor Svensk, Stora Tuna, 55.13, 2) Samuel Pihlström, Landehof, +3.22, 3) Philip Carlsson, Nyköping, +6.38.

 

RELATERADE NYHETER

Isac von Krusenstierna och Axel Granqvist drar iväg under sprintkval i Huskvarna.
Landslagets förberedelser är i gång
8Ea671f6 Ce8c 4809 9341 282Fae045713
Dubbla nomineringar i Idrottsgalan för orienteringen
Aktiva och ledare i orienteringslandslaget i stor grupp och med stora leenden vid världscupen i Tjeckien hösten 2023.
Här är orienteringslandslaget 2024
Fler nyheter