Svensk Orientering logotyp
20.01.2021

”Äntligen rättvisa, träffsäkra begränsningar”

Orientering
Under onsdagen kom en efterlängtad återrapportering från Folkhälsomyndigheten – och för idrotter som orientering lovar innehållet gott.

FHM förordar begränsningar som 1) utgår från smittspridningsperspektivet, 2) gör skillnad på utomhus och inomhus samt 3) tar hänsyn till hur stor yta aktiviteten utförs på. "Detta ger verkligen hopp", säger idrottschef Tomas Stenström.

 

Svenska Orienteringsförbundet har liksom stora delar av Idrottssverige sett fram emot dagens återrapportering från FHM till regeringen. Nu har SOFT tagit del av texten - läs mer på orienteringsmagasinet.se - och den spontana reaktionen är att texten tycks bjuda på en tydlig ljusning för idrotter som orientering, vilka bedrivs utomhus och över mycket stora ytor.

För närvarande är smittspridningen på en hög nivå nationellt. Därför föreslår inte FHM några generella lättnader i dagsläget, men det hade knappast någon väntat sig. Ljusningen handlar snarare om vad som kan bli möjligt framöver.

Här citeras en viktig del av texten:

"När smittspridningen minskar från hög till måttlig nivå kan begränsningen justeras för arrangemang som hålls utomhus, samt för arrangemang som hålls inomhus med sittande deltagare. Begränsningarna om antalet deltagare bör, vid denna situation, istället baseras på antalet tillgängliga platser eller på tillgänglig yta. Avstånd mellan sällskap ska även upprätthållas, till exempel genom att sittplatserna är utplacerade med avstånd mellan varandra. Arrangemang som hålls utomhus på icke avgränsad yta kan undantas från begränsning av antalet deltagare om arrangören kan säkerställa att trängsel undviks. Arrangemang som hålls inomhus med stående deltagare bör fortsatt begränsas till ett fåtal personer då risken för smittspridning är större inomhus, samt att trängsel är svårare att undvika när deltagarna inte har en anvisad plats.

Vid en låg nivå av smittspridning anser Folkhälsomyndigheten att begränsning om antalet deltagare bör baseras på antalet tillgängliga platser eller tillgänglig yta för arrangemang som hålls inomhus, eller utomhus med stående deltagare. För arrangemang som hålls utomhus med sittande deltagare eller på en icke avgränsad yta behövs inga begränsningar om antal deltagare."

 

- Det här är precis det vi har efterfrågat. Begränsningar som utgår från smittspridningen och risken för smittspridning. Det är framför allt det senare, att man beaktar förutsättningarna som ett arrangemang eller en aktivitet har utifrån smittspridningsperspektivet, som vi har önskat under en lång tid och som nu äntligen finns på plats när väl pandemin tillåter, säger Tomas Stenström, idrottschef på Svenska Orienteringsförbundet, som fortsätter:

- Eftersom orienteringen har extremt goda förutsättningar att arrangera smittsäkert, tack vare tävlingsområden på flera kvadratkilometer och stora arenor, är vi en av de idrotter som tidigare har missgynnats allra mest, men som i och med dagens besked bör kunna få helt andra förutsättningar. Det känns verkligen skönt att vi får till rättvisa, träffsäkra begränsningar som utgår från smittspridningen. Så snart pandemin tillåter har vi förutsättningarna på plats att genomföra orienteringstävlingar, vilket känns väldigt rimligt och oerhört glädjande.

Fortfarande återstår mycket att reda ut. Inte minst vad som menas med låg, måttlig respektive hög smittspridning.

- Vi kommer att arbeta intensivt för att bringa så mycket klarhet som möjligt kring detta. Parallellt kommer vi också att omsätta vad detta betyder mer konkret för orienteringsarrangemang. Målet är givetvis att så snart det bara är möjligt kunna gå ut med riktlinjer till våra föreningar och arrangörer, avslutar Stenström.

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter