Svensk Orientering logotyp
11.08.2018

Bergman femma - Lundanes vann

Orientering
Gustav Bergman fanns med i medaljkampen in på slutkilometrarna. Men det blev till slut femte plats för Bergman på långdistansen: ”Jag orkade inte forcera de sista 20 minuterna. Men jag har gjort ett bra lopp”, säger Bergman.

VM i Lettland är över. Sverige slutade på två guld och två silver. I tävlingarnas sista lopp, herrarnas långdistans, såg det länge ut som att det skulle bli en svensk medalj. Gustav Bergman var med i den absoluta tätstriden bakom norrmannen Olav Lundanes.

- Jag har gjort ett bra lopp. Men har fått slita ordentligt. Jag kände tidigt att jag inte haft det där hundraprocentiga klippet i steget, säger Bergman som var tvåa i en mycket tajt silver- och bronsstrid fram till loppets slutkilometrar. Till slut var differensen upp till bronset 47 sekunder:

- Det är klart att jag kan hitta ställen där jag skulle kunnat kapa den tiden. Men det är jag övertygad om att mina konkurrenter känner detsamma. Det var synd att jag inte orkade forcera de sista 20 minuterna. Det blev avgörande. Men trots att det blev femte plats så är jag nöjd med mitt lopp. Detta är mitt bästa mästerskapslopp på långdistans, säger Bergman.

Detta VM var det sista med både sprint- och skogsdistanser. Från och med kommande år delas distanserna upp, och 2019 arrangeras det första skogs-VM:et i Norge (2020 är det sprint-VM i Danmark):

- Jag ser verkligen fram mot VM i nordisk terräng. Gör jag ett sånt här lopp på VM-långdistansen nästa år i Norge så skulle jag bli förvånad om jag inte tar medalj, säger Bergman.

Norrmannen Olav Lundanes tog sitt femte VM-guld på långdistans i karriären (och sitt tredje i rad). Silvret gick till ukrainaren Ruslan Glibov och bronset till schweizaren Fabian Hertner.

Albin Ridefelt var länge med i kampen om en plats bland de sex främsta  men hade en tung avslutning och blev 14:e. Martin Regborn blev 18:e.

 

Herrar, 16,1 km: 1) Olav Lundanes, Norge, 97.43, 2) Ruslan Glibov, Ukraina, +2.37, 3) Fabian Hertner, Schweiz, +3.04.

Svenska placeringar: 5) Gustav Bergman, +3.51, 14) Albin Ridefelt, +8.04, 18) Martin Regborn, +13.03.

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter