Svensk Orientering logotyp
28.04.2020

Besparingar och korttidsarbete på Svenska Orienteringsförbundet

Orientering
Med anledning av coronapandemin ställs i princip alla orienteringstävlingar in, såväl nationellt som internationellt. Svenska Orienteringsförbundet tvingas nu vidta en rad besparingsåtgärder och har ansökt om korttidsarbete från den 1 maj.

På grund av rådande restriktioner med anledning av coronasmittan arrangeras inga normala orienteringstävlingar och det är oklart när vanlig tävlingsverksamhet kan återupptas.

Uteblivet tävlande på svensk mark innebär kraftigt minskade intäkter för Svenska Orienteringsförbundet (SOFT), samtidigt som uteblivna landslagsuppdrag på de stora internationella tävlingarna leder till minskade kostnader. Totalt leder dock effekterna av coronakrisen till ett stort minus i förbundets budget – samt till en något lägre arbetsbelastning för personalen på SOFT-kansliet.

För att parera har SOFT ansökt om korttidspermitteringar för kanslipersonalen från och med den 1 maj och fyra månader framåt. Störst neddragning gällande arbetstid görs på landslagssidan.

- Det är naturligt att landslaget blir den avdelning som påverkas mest. Det arrangeras ju inga internationella mästerskap förrän tidigast i oktober, då VM i Danmark förhoppningsvis kan avgöras. Men vi har behövt skära både här och där för att anpassa verksamheten och så gott det går minska minuset på nedersta raden, säger förbundschef Susanne Söderholm.

- De allra flesta i personalen går ner till 80 procent, samtidigt som vi pausar vissa projekt. I stora drag ska vi dock tuffa på framåt, för även om tävlandet helt har upphört vill vi kunna ge ett fortsatt bra stöd till våra föreningar och det är också ett rejält drag kring exempelvis hittaut, naturpass och motionsorientering. Det kryllar ju av folk i skog och mark under den här krisen.

SOFT har räknat på olika scenarier, vilket är ett måste med tanke på de osäkerhetsfaktorer som finns. Ingen vet när tävlandet kommer igång igen och det är svårt att veta vilket statligt krisstöd som kommer orienteringen till del.

- Enligt ett scenario vi räknat på kommer tävlandet igång igen den 1 september. I ett sådant läge kommer kansliet sannolikt att växla upp till hundra procent efter sommaren. Men jag tycker att det är bra för våra medlemmar att känna till, att vi från och med den 1 maj har en mindre bemanning.

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter