Svensk Orientering logotyp
21.08.2018

De springer världscupen i Norge – "Tre tuffa dagar"

Orientering
Med VM i Lettland i färskt minne rullar orienteringens världscup snart vidare i Norge. Sverige skickar en trupp på totalt 17 löpare, bland andra Tove Alexandersson som leder totalen på damsidan.

Efter ett VM med både toppar och dalar laddar det svenska landslaget för ett högintressant världscupsammandrag i Norge kommande vecka. I Östfold fylke väntar tre tävlingsdagar på raken med en långdistans på fredagen, en prolog och jaktstart på lördagen och slutligen en söndag med stafetter.

De två förstnämnda tävlingarna ingår i den individuella världscupen, medan stafetterna är del av stafettvärldscupen, där Sverige i nuläget är trea.

Tävlingarna som utgör världscupomgång tre av fyra är också synonyma med för-VM. I skogarna runt Sarpsborg avgörs VM i mitten av augusti 2019.

- Ifjol gick ju Euromeeting i samma område och nu är det ytterligare tre dagar som blir viktiga pusselbitar i förberedelsearbetet mot nästa års VM, säger den svenska förbundskaptenen Susanne Barkholt.

- Skogs-VM i Norge blir ett mästerskap som jag tror kommer att passa oss ganska väl och jag vet att många i gänget tycker att det känns skönt att efter två VM i Baltikum få vända fokus mot skandinavisk terräng. Dock handlar det verkligen inte bara om att ställa ut skorna. Nu på för-VM blir det tre tuffa dagar med fyra tävlingar i utslagsgivande terräng.

När det gäller världscupen 2018 toppar Tove Alexandersson, ryskan Natalia Gemperle är tvåa och Maja Alm, Danmark, är trea. Näst bästa svenska är Karolin Ohlsson på sjunde plats i totalen.

Alexandersson har vunnit världscupen de senaste fyra åren och har i skrivande stund 97 poängs försprång gentemot Gemperle.

Noterbart på damsidan är att Helena Bergman avstår sin plats som istället går till Josefin Tjernlund. Bergman känner inte att hon har fysiken för att kunna konkurrera om topplaceringar. Det kan även konstateras att Sverige får ställa upp med nio tjejer, tack vare att Tove Alexandersson nyligen försvarade sitt VM-guld i långdistans. Den extra platsen går till Lilian Forsgren, som tidigare stod som reserv.

På herrsidan hittar vi blågula löpare först en bit ner i totalen; Gustav Bergman ligger på 16:e plats i sammanräkningen och Martin Regborn på 18:e. Här finns givetvis stora möjligheter att klättra.

Totalledare är schweizaren Daniel Hubmann, som närmast följs av landsmannen Matthias Kyburz och norrmannen Olav Lundanes.

Här är den svenska truppen:

Damer
Tove Alexandersson, Stora Tuna OK
Lilian Forsgren, OK Tisaren
Sara Hagström, IFK Göteborg
Elin Månsson, IFK Göteborg
Karolin Ohlsson, Järla Orientering
Alva Olsson, Linköpings OK
Lisa Risby, OK Kåre
Lina Strand, Göteborg-Majorna OK
Josefin Tjernlund, OK Tisaren

Herrar
Rassmus Andersson, OK Linné
Gustav Bergman, OK Ravinen
Jonas Leandersson, Södertälje-Nykvarn
William Lind, Malungs OK
Martin Regborn, Hagaby GoIF
Albin Ridefelt, OK Linné
Johan Runesson, Tampereen Pyrintö
Emil Svensk, Stora Tuna OK

Program världscupen i Norge
Fredag 31/8 - långdistans.
Lördag 1/9 - jaktstart. (En prolog med beräknad segertid på 23 minuter för både damer och herrar följs av en jaktstart som beräknas ta cirka trekvart.)
Söndag 2/9 - stafett.

Läs mer på arrangörens hemsida.

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter