Svensk Orientering logotyp
29.10.2019

Första pallplatsen för Hagström: "Jätteglad"

Orientering
Sara Hagström genomförde karriärens mest lyckade världscuplopp hittills då hon slutade trea på sprinten i Kina. "Jag är jätteglad", säger Hagström. Tove Alexandersson blev åtta och missade därmed chansen att gå obesegrad genom världscupen.

 

I en världscupavslutning som på förhand handlade om Tove Alexanderssons möjlighet att gå obesegrad genom hela världscupen blev det istället IFK Göteborgs Sara Hagström som sprang in i rampljuset.

I går var hon med och förde Sverige till en andraplats i stafetten. På dagens sprint var hon snabb genom de kinesiska gränderna och ordnade sin bästa världscupplacering i karriären. Hagström blev trea.

– Jag är jätteglad. Jag hade ett drömmål att kunna bli topp-tre på världscupen eftersom jag var nära förra året. Inför den här resan tänkte jag att det var synd att det inte uppfylldes eftersom det skulle bli svårt i Kina, men sista loppet satte jag dit det, säger Hagström och skrattar.

Vad gjorde att det gick vägen idag?

– Jag hade tränat på att verkligen vara lugn under sprintlopp. Att verkligen bara fokusera på orienteringen. Det låter lätt men det gäller att komma in i rätt känsla, något som krävdes här eftersom det var mycket fram och tillbaka och in och ut.

Din bästa placering i karriären. Vad betyder det inför fortsättningen?

– Jättemycket. Väldigt kul att det blev på sprint för jag har gjort bra ifrån mig i skogen tidigare. Kul att vara allround. Jag har hållit till runt topp-10, topp-15 och känt mig nöjd med det men jag vet att jag kan mer! Så skönt att få känna att jag kan få ut det på tävling.

Loppet fick en riktig skrällsegrare i form av hemmahoppet Shuangyan Hao. Tvåa blev Simona Aebersold, Schweiz, medan totalsegraren Tove Alexandersson fick nöja sig med en åttondeplats efter en miss tidigt på banan.

På herrsidan blev Albin Ridefelt bäste svensk. Han slutade på tionde plats, 28 sekunder bakom segrande belgaren Yannick Michiels.

– Jag är jättenöjd. Jag var väldigt besviken efter medeldistansen när jag krampade ihop. Då kändes det ganska hopplöst. Men jättekul att få avsluta på det här sättet istället, säger Ridefelt.

Hur var banan idag?

– Väldigt intensiv orientering. Jag tror att det passade mig bra. Jag tycker om när sprinten är tekniskt krävande.

Även på herrsidan fanns det skrällar högt upp i resultatlistan; fransosen Maxime Rauturier blev tvåa, två sekunder efter Michiels, och kinesen Li ZhuoYe slutade trea, fem sekunder efter den segrande belgaren.

Världscupen 2019 är nu över. Sverige vann totalen för både herrar (Gustav Bergman), damer (Tove Alexandersson) och lag.

Resultat, sprint, världscupen, Kina
Herrar
1) Yannick Michiels, Belgien, 15.18, 2) Maxime Rauturier, Frankrike, +0.02, 3) Li ZhuoYe, Kina, +0.05.
Svenska placeringar:
10) Albin Ridefelt, +0.28, 18) Eric Börjeskog, +0.47, 19) Isac von Krusenstierna, +0.49, 23) Martin Regborn, +0.54, 26) Emil Svensk, +0.56, 32) Max Peter Bejmer, +1.09, 36) Oskar Andrén, +1.19, 53) Gustav Bergman, +1.58
Damer
1) Shuangyan Hao, Kina, 13.18, 2) Simona Aebersold, Schweiz, +0.10, 3) Sara Hagström, Sverige, +0.16.
Övriga svenska placeringar:
8) Tove Alexandersson, +0.53, 14) Josefin Tjernlund, +1.19, 25) Karolin Ohlsson, +1.44, 28) Lilian Forsgren, +1.58, 34) Alva Olsson, +2.05, 36) Anna Bachman, +2.14, 53) Johanna Öberg, +2.59, 56) Lisa Risby, +3.13.

RELATERADE NYHETER

240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Veronika Kalinina stämplat i mål som segrare i D21
Hector och Kalinina är svenska mästare i nattorientering
Fler nyheter