Gustav Johnsson spurtar i mål på EM i skidorientering

Bild: Tilda Andersson

03.02.2023

Gustav Johnsson kämpade som ensam svensk på EM-masstarten

Skidorientering
Med magsjuka i den svenska EM-truppen så kom bara Gustav Johnsson till start på fredagens masstart. Efter en bra start så gick det dock tungt för Johnsson som slutade 26:a.

Under torsdagen insjuknade åkare efter åkare med magproblem. På fredagsmorgonen konstaterar förbundskapten Martin Hammarberg att endast två åkare skulle komma till start: Lisa Larsen och Gustav Johnsson.

När väl starten gick så var dock inte Larsen på plats.

– Hon kände sig inget vidare i morse och tog det säkra före det osäkra och åkte inte, berättar Martin Hammarberg.

Gustav Jonsson som var den enda i den svenska seniortruppen som inte haft magproblem. Till en början såg det lovande ut för Johnsson som passerade stadion efter första varvningen som femma, dryga minuten efter den slutlige vinnaren, Jörgen Baklid från Norge. Gustav hade då också bra häng på åkarna närmast framför.

– Gustav åkte ju ganska bra i början men sedan orkade han inte hänga med. Om det var skidorna eller kroppen vet vi inte. Han orkade inte åka fortare. Kanske har han också något i kroppen trots att han inte kände sig dålig innan, säger Martin Hammarberg.

Själv säger Gustav så här:
– Jag gjorde faktiskt en stor miss till första men jag hade en kort gaffling på första rundan så jag låg ändå rätt bra med. Men sedan orkade jag inte alls.

– Jag kände mig lite konstig hela dagen i går men det kanske bara inte bröt ut som på de andra, funderar Johnsson, som nu hoppas att han och de andra svenskarna kan stå på benen när det är stafett i morgon.

Jörgen Baklid vann till slut herrtävlingen efter en tuff upploppsfight sekunden före Finlands Aapo Viippola. Bronset tog Nicola Müller, Schweiz, 1.44 bakom norrmannen.

Utan någon av de svenska damerna på start så blev det en överlägsen seger för Daisy Kudre Schnyder. Estländskan tog därmed tredje raka guldet på mästerskapet. En knapp mil in i loppet hade hon ledningen med drygt tre minuter. I mål var hon 1.32 före tvåan Anna Ulvensön, Norge, som avslutade starkt. Bronset tog Finlands Maria Hoskari som var nästan fyra minuter bakom Kudre Schnyder.

Resultat EM masstart långdistans, Madona, Lettland

W21 13,9 km
1. Daisy Kudre Schnyder, Estland 57:30

2. Anna Ulvensön, Norge +01:32
3. Maria Hoskari, Finland +03:54

M21 18,0 km
1. Jörgen Baklid, Norge 74:04

2. Aapo Viippola, Finland +00:01
3. Nicola Müller, Schweiz +01:44

Svensk placering:
26. Gustav Johnsson +09:33

Komplett resultat hos IOF

Bildtext: Gustav Johnsson fick ensam försvara de svenska färgerna på masstarten i Lettland. Efter en tung dag slutade han 26:a. Bild: Tilda Andersson.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter