Svensk Orientering logotyp
07.04.2020

Hoppet lever om ett VM i oktober – beslut senast 1 juli

Orientering
Ambitionen är att orienterings-VM avgörs i oktober, men det förutsätter att i princip samtliga medlemsnationer kan delta på rättvisa villkor. Definitivt beslut fattas senast 1 juli. "Nu har vi mer att förhålla oss till, bra", säger Håkan Carlsson.

Under helgen hade Internationella Orienteringsförbundet (IOF) ett councilmöte där en av punkterna var det internationella tävlingsprogrammet, vilket liksom samhället i övrigt har blivit kraftigt påverkat av coronapandemin.

Nyligen meddelades att sprint-VM i Danmark inte kommer att avgöras 6-11 juli som planerat, att EM i Estland ställs in liksom världscupfinalen i Italien.

Nu slår IOF fast att målsättningen är att VM avgörs någon gång i perioden 9-18 oktober, men för att mästerskapet ska bli av krävs att i princip alla potentiella deltagare faktiskt kan vara med (om ett fåtal nationer hindras av reserestriktioner kan det vara okej), samt att de aktiva kan förbereda sig på ett vettigt sätt inför VM. Det sistnämnda handlar om att de ska kunna röra sig fritt och därmed träna orientering senast tre månader före VM.

Beslut ska fattas senast den 1 juli.

- Nu har vi mer att förhålla oss till; när IOF har som ambition att genomföra VM i höst samt ett datum för deadline när de tar definitivt besked. Det är bra för vår vidare planering och vi hoppas nu att läget och därmed restriktioner snart förändras så vi kan genomföra läger på hemmaplan tillsammans med landslaget, säger Sveriges förbundskapten Håkan Carlsson.

- Tills vidare fortsätter vi med att stötta landslagslöparna i deras hemmiljöer och ska efter påskhelgen köra igång med lite digitala träffar med landslagsgrupperna.

Om VM inte kan avgöras i oktober ställs det in. Då kommer Danmark istället att erbjudas att vara VM-arrangör längre fram.

Gällande junior-VM i Turkiet – ursprungligen planerat till månadsskiftet juni-juli – så ska det arrangeras senast 31 oktober. Förutsättningar är även här att de flesta nationerna kan delta samt att de aktiva kan träna orientering ett par månader före mästerskapet. Kan JVM inte arrangeras före november ställs det in, och i så fall är tanken att nästa års JVM ska addera en speciell klass för de aktiva som är sistaårsjuniorer i år.

Pussel att lägga inför 2021

När väldigt många arrangemang ställs in eller flyttas, finns alltid en risk att nästa års kalender blir sprängfylld. Detta gäller inte bara orienteringen. Efter input från medlemsländerna har IOF dock beslutat att 2021 maximalt får rymma fyra internationella omgångar.

Enligt plan ska det arrangeras ett skogs-VM i Tjeckien och ett sprint-EM i Ryssland. I övrigt ska då två världscupomgångar avgöras och där är det ännu inte spikat hur programmet kommer att se ut. Schweiz premiärrunda från i år är tänkt att flyttas till 2021. Sverige och Idre ska arrangera 2021. Och sedan ställdes ju årets världscupfinal i Italien in. Här finns ett pussel att lägga.

IOF:s council drog under helgen upp riktlinjerna för en rad andra internationella tävlingar; vad som gäller för att respektive tävling ska kunna genomföras och vad som händer om så inte blir fallet. HÄR kan du läsa originaltexten, nedan ger vi oss på ett försök till sammanfattning:

Ungdoms-EM (EYOC)
Ungdoms-EM i Ungern skulle ursprungligen ha arrangerats 19-22 juni, men flyttades framåt till 23-25 oktober. Senast den 1 augusti måste ett slutgiltigt beslut fattas.

EM i Estland
Inställt. Kommer inte att arrangeras 2021. EM i Estland kan flyttas till 2022, om Ungern 2022 kan flyttas till 2024. Annars erbjuds Estland att arrangera EM 2024.

Veteran-VM
Årets veteran-VM (WMOC) i Slovakien ställdes in. 2021 är det enligt ursprungsplanen tänkt att Japan arrangerar WMOC inom ramen för World Masters Games (WMG). Dock kan WMG komma att flyttas till 2022, och då erbjuds Slovakien att arrangera WMOC 2021.

World Games
Council konstaterar att World Games är viktigt för många medlemsnationer varför det är eftersträvansvärt att hitta en bra lösning för säsongen 2022. Sedan OS 2020 flyttades till 23-8 augusti 2021 står det klart att World Games behöver flyttas. 7-17 juli 2022 har meddelats som nya datum - dessa krockar dock med sprint-VM i Skottland, så där finns ett jobb att göra.

VM och JVM i mountainbikeorientering
Om EM i Portugal kan genomföras på de nya datumen 2-7 oktober så kan mästerskapet uppgraderas till ett VM. Detta förutsatt att det finns förutsättningar för rättvisa och mästerskapsvärdiga tävlingar, se riktlinjerna för orienterings-VM ovan.
Gällande VM 2021 (Finland) och 2022 (Sverige) ska det undersökas om de kan flyttas ett år framåt i tiden. Om så är fallet ska årets tänkta VM-arrangemang i Tjeckien kunna flyttas till 2021 alternativt 2022. Om det inte funkar erbjuds Tjeckien VM 2023.
Om ett VM inte kan arrangeras i Portugal i år kommer det att ställas in. Då får Portugal arrangera ett EM enligt nedan.

EM i mountainbikeorientering
Om Portugal-EM kan uppgraderas till ett VM ska det undersökas om världscupen i Finland 10-12 september kan bli EM. Om inte så ställs EM 2020 in.

Världscupen mountainbikeorientering Finland
Kan inte världscupen i Finland arrangeras ställs den in.

VM i precisionsorientering
VM i precisionsorientering ska enligt planen arrangeras i Hongkong 28 november-5 december. Om det inte går ska det undersökas om arrangörerna 2021 (Polen) och 2022 (Tjeckien) kan flytta ett år framåt i tiden. Om så är fallet ska Hongkong arrangera 2021 eller 2022. Annars erbjuds Hongkong VM 2023.

EM i precisionsorientering
Om EM i Finland, som redan flyttats till 14-18 juli, inte kan arrangeras så flyttas det till nästa år.

RELATERADE NYHETER

240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Veronika Kalinina stämplat i mål som segrare i D21
Hector och Kalinina är svenska mästare i nattorientering
Fler nyheter