Bild: Mathias Bergeld, Bildbyrån</em></span>

28.05.2019

Idrottens stämma avslutad – här en sammanfattning

Orientering
Efter tre intensiva dagar avslutades under söndagen idrottens stämma Riksidrottsmötet. Många viktiga beslut fattades – här en liten sammanfattning.

Riksidrottsmötet, svensk idrotts högsta beslutade organ, hålls vartannat år. I år var Jönköping värdstad och Svenska Orienteringsförbundet representerades på plats av styrelseordförande Inge Blomberg, ledamöterna Vivianne Lindstam och Sten Segerslätt samt förbundschef Susanne Söderholm.

Helgen resulterade bland mycket annat i att Björn Eriksson valdes till ordförande i Riksidrottsstyrelsen för ytterligare två år – fram till nästa stämma Uppsala år 2021.

Vidare vill vi lyfta fram att Svenska Orienteringsförbundets motion om idrottsrörelsens engagemang i miljö- och klimatarbete blev väl emottagen. SOFT:s ordförande Inge Blomberg förklarade hur viktigt det är att vi lyfter miljöfrågorna och kommer igång med detta arbete på riktigt.

Här är några av Riksidrottsstämmans beslut från helgen:  

  • Beslutar enligt Svenska Orienteringsförbundets motion att uppdra till RS att i samverkan med SF och DF utarbeta konkreta förslag på hållbarhetsarbete som innefattar hela den svenska idrottsrörelsen. RS återkommer till RF-stämman 2021 med en rapport över arbetet. Mer om RF:s hållbarhetsarbete här
  • Nya kriterier, villkor och anslutningsformer för medlemskap i RF och SISU Idrottsutbildarna.
  • Formerna för fördelning av statens stöd till idrotten görs om så att fler ungdomar idrottar längre.  
  • Samtliga förslag till åtgärder för att förstärka arbetet med en trygg idrott för alla genomförs.
  • En ny reviderad Idrotten vill – idrottens idéprogram 
  • En reviderad vision, verksamhetsidé och värdegrund för SISU Idrottsutbildarna.
  • Omval och nyval till Riksidrottsstyrelsen, Förbundsstyrelsen, Dopingkommissionen, Riksidrottsnämnden, Dopingnämnden och valberedningen.  
  • Svenska Cheerleadingförbundet valdes in som nytt medlemsförbund i Riksidrottsförbundet medan övriga ansökningar fick avslag.  
  • Svenska Kälksportförbundet och Svenska Landhockeyförbundet uteslöts med hänvisning till att de har för få föreningar och därmed inte uppfyller villkoren för medlemskap i Riksidrottsförbundet. 

Motioner om förändrat regelverk för LOK-stödet avslogs eller ansågs besvarade, vilket innebär att det inte blir några ändringar.

Vidare kan det berättas att SOFT:s tidigare förbundsordförande Lena Larsson var en av 102 ledare som mottaga RF:s förtjänsttecken.

Bild: Mathias Bergeld, Bildbyrån

Larsson var ordförande i SOFT:s styrelse 2010-2018 och styrelseledamot 2000-2008. Hon var även ordförande i Västmanlands Orienteringsförbunds styrelse 1996-2005, ordförande i Sala OK:s styrelse 1993-1996 och styrelseledamot 1990-1993.

Lena Larsson fick Svenska Orienteringsförbundets högsta utmärkelse 2018 i samband med att hon tackades av som avgående ordförande. Idrottsligt har Lena många meriter, bland annat silvermedalj i veteran-VM och åtskilliga guldmedaljer i veteran-SM. 

Ytterligare orienterare fick emotta förtjänsttecknet; Gotlands Idrottsförbund hade nominerat Rolf Malmbros och Kjell Skalberg. Samtliga förtjänstteckenmottagare finns här

Mer information om Riksidrottsmötet och samtliga handlingar finns här

RELATERADE NYHETER

240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Veronika Kalinina stämplat i mål som segrare i D21
Hector och Kalinina är svenska mästare i nattorientering
Fler nyheter