Svensk Orientering logotyp
07.05.2020

Inget orienterings-VM i år – EM 2021 kan hamna i Schweiz

Orientering
Under torsdagen meddelar Internationella Orienteringsförbundet att årets VM i Danmark ställs in. Detta på grund av coronapandemin. Även EM 2021 i Ryssland ställs in och nu undersöks om världscuppremiären i Schweiz kan omvandlas till ett sprint-EM.

Först flyttades sprint-VM i Danmark framåt i tiden, från juli till oktober, och nu kommer alltså beskedet att det inte blir något VM alls under 2020.

På grund av alla restriktioner som finns runtom i världen, med anledning av coronasmittan, bedömer IOF att sportslig rättvisa inte kan garanteras. Samma restriktioner har också lett till en osäkerhet kring ekonomin bakom arrangemanget.

I och med att VM nu ställs in har årets samtliga internationella värdetävlingar på seniornivå försvunnit från kalendern. (Fortfarande planeras det för ett junior-VM i Turkiet.)

- Det är såklart väldigt tråkigt att även VM ställs in, men samtidigt tycker jag att det är rätt beslut att fatta givet situationen i världen. Utsikterna för att få till ett vettigt mästerskap var verkligen inte stora. Det är också bra att beslutet kommer redan nu. Ett VM är så viktigt att den sportsliga rättvisan aldrig får äventyras, säger Tomas Stenström, idrottschef på Svenska Orienteringsförbundet, där hoppet fortsatt lever gällande nationella tävlingar till hösten:

- Absolut! Vi planerar för en höstsäsong med många fina tävlingar, däribland ett antal svenska mästerskap. Nu när den internationella landslagssäsongen uteblir ökar ju våra SM-tävlingar ännu mer i värde. Då blir de ännu viktigare för våra allra bästa löpare.

I samma pressmeddelande skriver IOF att även sprint-EM 2021 i Ryssland ställs in. Arrangören har inte längre den ekonomiska uppbackningen från regionen som var en nödvändighet för att mästerskapet skulle bli av. Det indragna stödet ska även det vara en konsekvens av coronavirusets härjningar.

Så vad händer nu framåt med det internationella tävlingsprogrammet?

IOF undersökte först om det fanns någon möjlighet att flytta VM i Danmark till 2021, men det lät sig inte göras. Det gick helt enkelt inte att hitta en vettig plats i den redan tighta kalendern. Lösningen blir istället att skjuta fram arrangemanget till 2022, samt att flytta sprint-VM i Skottland från 2022 till 2024. Gällande den sistnämnda flytten har skottarna fortfarande inte alla bitar på plats.

Beträffande sprint-EM 2021 så talar mycket för att det hamnar i Schweiz. Arrangören av den första världscupomgången undersöker nu möjligheten att växla upp till ett EM och ska lämna ett besked i slutet av maj. Om schweizarna säger ja till att ta över sprint-EM byts den planerade långdistansen ut mot en sprintstafett. En sprint och en knockout-sprint står redan på programmet.

HÄR hittar ni IOF:s text.

HÄR hittar ni mer info om inställda och flyttade orienteringstävlingar.

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter