Svensk Orientering logotyp
08.08.2018

Jansson bäste svensk på medeln

Mountainbikeorientering
UPPDATERAD ARTIKEL. Kartkaos och protester ställde till det för deltagarna vid VM i mountainbikeorientering. Till slut blev Marcus Jansson dock trettonde man på medeldistansen.

Efter en VM-premiär där Nadia Larsson imponerade genom att sluta som sjätte bästa deltagare i masstarten fick man under onsdagen söka sig något längre ner i resultatlistorna för att hitta svenskar. Eventuellt. Otydliga kartor har lett till förbjudna vägval som in sin tur lett till protester. Arrangörerna tvingas granska GPS-rutter och således är medeldistansen fortfarande inte avgjord.

– Det har gått lite fram och tillbaka. Några har varit diskade och sedan har de inte varit diskade, säger Sveriges förbundskapten Peter Olsson.

Förbundskaptenen beskriver hur de olika landslagen, däribland det svenska, lämnat in protester för att de sett deltagare gena i skogen. Då har det kommit in motprotester för att kartorna ska ha gjort det omöjligt för åkarna att undvika de felaktiga passagerna. Olsson har förståelse för båda sidorna.

– Vi har tydligt sett folk befinna sig på fel ställen. Samtidigt är kartorna svårlästa i fart. Det får inte vara så här med kartorna på ett mästerskap, säger han.

Bland annat redovisas stenar på ett sätt som gör kartan svår att tolka. Dessutom finns det en hel del stigar som inte redovisas, samtidigt som en del branter är inlagda på ett sätt som gör att de kan tolkas som stigtecken.

I skrivande stund finns det ändå vissa glädjeämnen för de blågula. Marcus Jansson tar preliminärt hand om elfteplatsen medan Viktor Larsson preliminärt återfinns på plats 16.

– Viktor och Marcus har kört jättebra. Vi har även en junior som låg riktigt bra till innan han gjorde en stor bom, berättar Peter Olsson.

Tillsvidare ska landslaget ladda om inför morgondagens stafett. En terräng med mycket ris och pinnar har gjort att deltagarna nu har cykelvård att ta tag i.

Uppdatering: Vid halv nio-tiden på kvällen publicerades en officiell resultatlista på arrangörens hemsida. Där återfanns Marcus Jansson på trettonde plats medan Viktor Larsson låg som artonde man.

Resultat, VM i mountainbikeorientering 2018, medeldistans, Österrike

Damer

1) Olga Shipilova Vinogradova, Ryssland, 1.08.55, 2) Martina Tichovska, Tjeckien, 1.10.51, 3) Veronika Kubinova, Tjeckien, 1.11.13.
Svenska placeringar.
24) Sara Forsgren, 1.29.04, 35) Linn Bylars, 1.47.22.

Herrar

1) Simon Braendli, Schweiz, 1.02.14, 2) Baptiste Fuchs, Frankrike, 1.03.18, 3) Grigory Medvedev, Ryssland, 1.03.51.
Svenska placeringar:
13) Marcus Jansson, 1.09.03, 18) Viktor Larsson, 1.12.42, 45) Hampus Larsson, 1.27.42, 50) Marcus Wadell, 1.30.02.

Samtliga resultat hittar du här.

RELATERADE NYHETER

220720 Masstart Sebastian Svärd Bild 3 Malin Dunfors
Full fart mot EM i Polen - här är MTBO landslaget 2024
Signe Feil, Sundsvalls OK från svenska cupen under 2023
Här är programmet för svenska cupen i MTBO 2024
Rasmus Nordgren cyklar på en stig genom skogen i Haninge.
Nordgren och Gustafsson cupvinnare
Fler nyheter