Svensk Orientering logotyp
16.09.2018

Juniorstafetten blev en repris på 2017

Orientering
Samma segrare men till viss del nya hjältar när juniorerna tävlade om SM-guldet i stafett.

Det mesta var sig likt när juniorerna skulle göra upp om mästartiteln i stafett. På killsidan segrade Stora Tuna OK, precis som de gjorde 2017. Också på tjejsidan blev utfallet en repris på tävlingen utanför Örebro för ett år sedan. Då som nu segrade Eksjö SOK.

Stora Tuna hade ersatt Henning Sjökvist med Henrik Johannesson, juniorlandslagsmannen från Ronneby, men laget bestod i övrigt ännu en gång av de två yngre Svensk-bröderna, Viktor och Jesper. Syskonen som sprang de två inledande sträckorna ordnade en betryggande ledning för Johannesson. I mål var man hela sju minuter snabbare än silvermedaljörerna från värmländska Kil.

– Vi visste hela tiden att vi hade ett bra lag, men sedan måste jobbet göras också. Det går inte att ställa ut skorna bara. Skönt att vi kan leverera när det gäller, ta tag i det direkt på förstasträckan och sedan hålla hela vägen in, säger Jesper Svensk.

Hur upplevde du din sträcka?
– Det var ett helt individuellt lopp. Ensam från start till mål. Bara att göra sitt eget lopp och ta en kontroll i taget.

Varför är Stora Tuna så starka när det är stafett?
– Vi har bra sammanhållning i klubben och peppar varandra. Det visar sig nu. Sedan är det kul att vi har så pass bra killar som alltid levererar både individuellt och på stafett.

På tjejsidan hade Eksjö förlorat Linnéa Golsäter till seniororienteringen men fått in en fullvärdig ersättare i form av Sanna Fasth. Fasth, som missade förra årets tävling, blev nu huvudperson i en spännande spurtuppgörelse med Falköpings Vilma Blennow.

– Gud, jag var så extremt trött och kände verkligen att det var nervöst i skogen. Vi var flera stycken tillsammans till andra eller tredje sista kontrollen. Jag kände att "nu är det verkligen avgörandet." Jag är inte jättevan vid att vara i situationer där jag ska avgöra en stafett. Vi har alltid haft Linnéa på sista, liksom. Om inte annat har jag oftast valt bort den då jag har tyckt att det har varit jobbigt. Så det känns helt fantastiskt att jag var så kylig att jag kunde spurta hem det, berättar Sanna Fasth som tog guldet tillsammans med Klara Axelsson och Gabriella Bergander.

Resultat, SM i stafett 2018, Jönköping

D20
1) Eksjö SOK 1 (Klara Axelsson, Gabriella S Bergander, Sanna Fasth), 154.02, 2) Falköpings AIK OK 1 (Alva Sonesson, Johanna Hagström, Vilma Blennow), +0.05, 3) IK Hakarpspojkarna 1 (Sara Granstedt, Elin Granstedt, Isa Envall), +1.11, 4) Sundsvalls OK 1 (Frida Vikström, Jenny Wegebro, Hanna Hugosson), +9.14, 5) OK Södertörn 1 (Hanna Lagerberg, Ylva Sandén, Tilde Backlund), +17.02, 6) Södertälje-Nykvarn OF 1 (Amanda Kleijn, Sofie Ohlsson, Sofia Wigle), +20.49.


H20
1) Stora Tuna OK 1 (Viktor Svensk, Jesper Svensk, Henrik Johannesson), 153.50, 2) Kils OK 1 (Olof Skoglund, Lukas Olm, Andreas Uller), +7.04, 3) Tullinge SK 1 (Albin Andersson, Victor Imark, Simon Imark), +7.53, 4) Nyköpings OK 1 (Philip Carlsson, Carl Carlsson, Ludvig Ek), +8.19, 5) OK Ravinen 1 (Hannes Svahn, Axel Granqvist, Erik Herne), +9.01, 6) Jönköpings OK 1 (Filip Rosjö, Arvid Claesson, Victor Hansson), +10.09.

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter