Svensk Orientering logotyp
06.10.2018

KAROLIN OHLSSONS FÖRSTA SEGER I VÄRLDSCUPEN

Orientering
Karolin Ohlsson tog karriärens första individuella världscupseger när hon vann medeldistansen i tjeckiska Turnov. ”Det känns overkligt. Vad jag har längtat efter det här”, säger Ohlsson.

Det bjöds på minst sagt spektakulär terräng på dagens världscupmedeldistans i Turnov, tio mil norr om Prag. Sandstensterrängen med majestätiska branter innebar att löparna ställdes inför helt andra utmaningar än vad de brukar.

För Karolin Ohlsson var den här terrängen en gåta fram till dagen inför loppet:

- Jag satt i går och fick förklarat för mig vad som är upp och vad som är ner på kartan, för jag fattade verkligen inte. När jag väl startade var jag väldigt nervös, men jag kom in i loppet bra och satte tekniken bra. Jag stannade upp där det behövdes för att inte göra några misstag, säger Ohlsson.

Och det visade sig vara segerreceptet. Ohlsson vann dryga minuten före tvåan Julia Jakob, Schweiz som i sin tur var sekunden före Lina Strand.

Segern var Karolin Ohlssons första i världscupen, och det innebär också att hon är uppe på andra plats i världscuptotalen inför morgondagens avslutande sprint.

- Jag är så sjukt glad. Det känns overkligt att jag äntligen lyckats vinna i världscupen. Jag tror verkligen att någon driver med mej. Vad jag har längtat efter detta, säger en jublande glad Ohlsson.

För Lina Strand var dagens tredjeplats tredje gången hon tagit sig upp på prispallen i världscupen. Och det var tredje gången hon var just trea:

- Det var skönt att jag tog mig upp på pallen. Men jag grämer mig lite över att det bara var en sekund fram till andraplatsen, som hade varit personbästa. Terrängen var extrem så jag gjorde lite misstag i början av loppet. Men jag har verkligen kämpat för att hålla i koncentrationen hela vägen, säger Strand.

Tove Alexandersson som redan säkrat totalsegern i världscupen slutade tia i dagens lopp, tre och en halv minut bakom Ohlsson.

På herrsidan blev det hemmaseger när Milos Nykodym vann knappt en minut före schweizaren Andreas Kyburz.

Bäste svensk blev Gustav Bergman som slutade femma

- Det har gått bra hela vägen. Det var otroligt tuff terräng. Jättekul orienteringstekniskt, men fysiskt är det helt brutalt. Det är backar där det känns som ”nu ska jag ta 50 meter vertikal vägg”. Jag hade inte den fysiken i dag. Det är så brant att du måste hasa på rumpan utför för att ta dig ner och uppför får du springa på alla fyra och gräva ner händerna i sanden för att inte rasa ner. Det är verkligen överlevnadsbana, säger Bergman med ett leende.

I morgon avslutas alltså världscupen med sprint i Mladá Boleslav.

 

TURNOV, TJECKIEN. Medeldistans:

Damer: 1) Karolin Ohlsson, Sverige, 38.30, 2) 2) Julia Jakob, Schweiz, +1.10, 3) Lina Strand, Sverige, +1.11.

Övriga svenska placeringar: 10) Tove Alexandersson, 3.24, 11) Lisa Risby, +3.37, 37) Elin Månsson, +7.31, 39) Sara Hagström, +7.51, 47) Josefin Tjernlund, +8.29, 73) Alva Olsson, +15.56. Emma Bjessmo diskvalificerad.

Herrar: 1) Milos Nykodym, Tjeckien, 35.17, 2) Andreas Kyburz, Schweiz, +0.51, 3) Gernot Ymsen Kerschbaumer, Österrike, +1.17.

Svenska placeringar: 5) Gustav Bergman, +1.41, 22) Emil Svensk, +5.20, 23) William Lind, +5.21, 24) Jonas Leandersson, +5.25, 30) Max Peter Bejmer, +6.32, 49) Johan Högstrand, +9.09.

Martin Regborn diskvalificerad. Albin Ridefelt bröt.

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter