Svensk Orientering logotyp
03.03.2020

Kinesiska löpare och ledare stängs av

Orientering
Internationella orienteringsförbundets utredning av fusket på militära världsspelen i Kina är klar - de kinesiska löparna och ledarna stängs av. När det gäller världscupen i Kina har inga oegentligheter kunnat konstateras.

Det stormade rejält kring höstens orienteringstävlingar i Kina. På militära världsspelen i Wuhan fråntogs hemmanationen sina medaljer, ett guld och två silver, på grund av fusk. Och därefter blev saken än mer komplicerad; efter överklagande ströks de kinesiska löparna helt från både start- och resultatlistor.

Någon vecka senare hade kinesiska orienterare, långt ner på världsrankingen, stora framgångar även i världscupsavslutningen, något som väckte frågor.

Internationella orienteringsförbundet (IOF) har sedan dess tittat närmare på båda tävlingarna, och nu har IOF:s etiska panel lämnat sin rapport.

Gällande de militära tävlingarna konstateras att samtliga kineser som ställde upp på medeldistansen fuskade. Att löparna kan ha "lytt order" ses som förmildrande omständighet och straffet blir att de stängs av från samtliga IOF-aktiviteter i två år.

De kinesiska ledarna stängs liksom de kinesiska arrangörerna av i fyra år.

Panelen föreslår även att IOF överväger sin framtida relation till CISM (Conseil International du Sports Militaire) givet de många tillkortakommandena under tävlingarna 2019.

När det gäller IOF:s egna tävlingar i Kina, världscupavslutningen som följde kort efter de militära övningarna, var det sprinten som gav upphov till diskussion. IOF:s etiska panel har tittat på ärendet, men anser att uppgifterna som funnits tillgängliga inte har varit tillräckligt precisa för att gå vidare med.

HÄR hittar ni rapporterna i sin helhet.

Besluten kan överklagas till Idrottens skiljedomstol Cas före 24 mars.

RELATERADE NYHETER

Tiomila 2023
Tiomila återvänder till Finspång år 2025
Isac von Krusenstierna och Axel Granqvist drar iväg under sprintkval i Huskvarna.
Landslagets förberedelser är i gång
8Ea671f6 Ce8c 4809 9341 282Fae045713
Dubbla nomineringar i Idrottsgalan för orienteringen
Fler nyheter