Svensk Orientering logotyp
03.12.2019

Kringstad: "Fantastiskt kul – och ett erkännande för sporten"

Orientering
Det råder inget tvivel om vad vinsten av Bragdguldet betyder för Tove Alexandersson. Samtidigt är det en väldigt stor sak för svensk orientering. "Det ledde till en helt annan uppmärksamhet", säger Annichen Kringstad, som fick Bragdguldet 1981.

Sverige är en av de stora orienteringsnationerna. Tove Alexandersson är sportens fixstjärna.

Att Alexandersson nu får ett stort erkännande i form av Bragdguldet har en enorm betydelse - både för stjärnan, förbundet och sporten.

Annichen Kringstad, den senaste orienteraren som vann Bragdguldet och även en medlem i Bragdjuryn, minns vad utmärkelsen 1981 betydde för henne:

- Det ledde till en helt annan uppmärksamhet där och då. Plus att det var någon form av erkännande för sporten, att vi finns med i finrummet. Det gjorde i väldigt stor utsträckning att orienteringen som sport och jag som person fick ännu mer synlighet, inte bara i sportmedier utan i alla möjliga medier, berättar Kringstad, som längtat länge efter att Alexandersson skulle prisas.

- Hon var absolut en av favoriterna i år och hon har varit med i diskussionerna i många år nu. Men i år skulle det mycket till om hon inte skulle få det. Jag är otroligt glad för det här. Fantastiskt kul!

RELATERADE NYHETER

Isac von Krusenstierna och Axel Granqvist drar iväg under sprintkval i Huskvarna.
Landslagets förberedelser är i gång
8Ea671f6 Ce8c 4809 9341 282Fae045713
Dubbla nomineringar i Idrottsgalan för orienteringen
Aktiva och ledare i orienteringslandslaget i stor grupp och med stora leenden vid världscupen i Tjeckien hösten 2023.
Här är orienteringslandslaget 2024
Fler nyheter