Svensk Orientering logotyp
27.08.2018

Leandersson klar för Finnkampen: "Sjukt bra present"

Orientering
Först blev orienteringsstjärnan Jonas Leandersson SM-trea på 10 000 meter. Nu är han uttagen för att försvara Sveriges färger på samma distans i Finnkampen. "Det känns som en riktigt sjukt bra present", säger Leandersson.

Södertälje-Nykvarns Jonas Leandersson är en stor stjärna i orienteringsvärlden. Och han är en vansinnigt stark löpare, något han då och då bevisar i friidrottssammanhang, då i Enhörna IF:s tävlingsdräkt.

På friidrotts-SM i Eskilstuna den gångna helgen gick han för första gången under 30 minuter på milen. 29.43.11 i blåsiga förhållanden var inte bara ett mäktigt pers, det var också en tid som räckte till SM-brons - och som i förlängningen gav en biljett till Finnkampen kommande helg.

- Det känns fantastiskt kul att bara få frågan och chansen. Det här var inget jag räknat med alls. Det känns som en riktigt sjukt bra present.

Har du någon gång tänkt att skulle kunna bli aktuellt att någon gång springa Finnkampen?

- Jag har ju haft koll på Finnkampen genom åren och det är många man träffat på friidrottstävlingar som varit med där. Jag har väl förstått att det inte kan vara superlångt borta, men samtidigt har ju Sverige gått framåt i löpning på senare år. Det har alltid funnits med som en tanke, men inte som något tydligt mål.

Hur mycket energi ger en sådan här sak?

- Det är en riktig energikick, absolut. Plötsligt har jag en stor möjlighet att göra något som inte alls var förväntat. Det ger mycket energi framåt och förhoppningsvis även på sikt.

Finnkampen avgörs fredag-lördag och Leanderssons insats sker på fredag. Taktik och upplägg? Leandersson skrattar:

- Inte en aning. Det här är ny mark, helt och hållet. Jag får följa med strömmen, men målet blir såklart att plocka så många pinnar som möjligt för Sverige.

Innan Leandersson tackade ja stämde han av med orienteringens förbundskapten Håkan Carlsson. Detta eftersom Finnkampen krockar med orienteringens världscuptävlingar i Norge där Jonas var ett givet namn. Troligen springer Leandersson stafett i Norge på söndagen.

- Jonas är inte med och slåss om några topplaceringar i den totala världscupen så det känns helt okej och bra att han tar den här chansen, säger Håkan Carlsson, som gläds med Leandersson:

- Jätteroligt att han får testa det här, och kul också att han kan visa i andra sammanhang hur vi orienterare står oss.

På de individuella loppen i Norge ersätts Leandersson av reserven Anton Sjökvist.

RELATERADE NYHETER

240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Veronika Kalinina stämplat i mål som segrare i D21
Hector och Kalinina är svenska mästare i nattorientering
Fler nyheter