Svensk Orientering logotyp
11.09.2019

Leandersson: "Många kommer att sälja sig dyrt"

Orientering
På söndag koras årets svenska mästare i långdistans. Tävlingen tv-sänds live på svensk orienterings plattform och då gör en av sportens främsta, Jonas Leandersson, debut som kommentator: "Det ska bli jättekul att testa på!"

Lång-SM nu på söndag livesänds med start 11.15. Helgen därpå sänds även SM i medeldistans och stafett-SM. Biljett för ett av loppen kostar 49 kronor, men du kan också köpa alla tre finalerna som ett paket för 99 kronor. HÄR kan du läsa mer om SOFT:s sändningar och HÄR kan du köpa biljetter.

På lång-SM i Segersta, Hälsingland, kommenterar Anna Bogren och Jonas Leandersson. Bogren har varit med ett par sändningar, men för Leandersson blir det debut.

- Jag har fått frågan någon gång tidigare, då har jag inte kunnat. Nu har jag möjligheten och det ska bli jättekul att testa på.

Du slutade i landslaget efter fjolårssäsongen - hur mycket har du med orienteringen att göra idag?

- Väldigt lite faktiskt. Jag har såpass mycket fokus på annat, med jobb och så "skönsatsar" jag mot lite löpning och efter att ha varit elitidrottare så länge så har jag lätt för att göra det seriöst. Så det blir mycket löpning istället för orientering, men jag ser fram emot att hjälpa klubben lite så planen är att springa SM-stafetten.

Vad tänker du inför lång-SM då, tävlingen du ska kommentera - vad blir det för typ av tävling?

- Lång-SM ligger ju nästan alltid som första viktiga värdetävling på hösten, efter ett litet avbrott med DM-helger. Så många löpare är väldigt sugna, sedan är det alltid långt och tufft. Det är många som vill prestera och visa framfötterna, så det är en riktig värdemätare. Många kommer att sälja sig dyrt, och det kommer att vara värdiga vinnare som står där i slutändan.

Vilka ser du som favoriter på seniorsidan?

- Tove är självfallet en av favoriterna. Men jag tycker att de svenska damerna överlag verkligen visade klass på VM så jag hoppas att någon kan utmana. Det vore kul. På herrsidan är det ganska öppet. Gustav Bergman brukar alltid vara vass, men den vårform jag såg på Emil Svensk, den imponerar. Han brukar inte vika ner sig heller på en långdistans, så jag tror att Emil Svensk blir riktig farlig också.

RELATERADE NYHETER

Tiomila 2023
Tiomila återvänder till Finspång år 2025
Isac von Krusenstierna och Axel Granqvist drar iväg under sprintkval i Huskvarna.
Landslagets förberedelser är i gång
8Ea671f6 Ce8c 4809 9341 282Fae045713
Dubbla nomineringar i Idrottsgalan för orienteringen
Fler nyheter