Svensk Orientering logotyp
19.02.2019

Mullsjö och Tidaholm fixar JVM-testerna

Orientering
Nu är det spikat var årets JVM-tester ska genomföras – 25-26 maj arrangerar Mullsjö SOK och Tidaholms SOK Sisu två lopp i relevant terräng. "Jag hoppas på två riktigt fartfyllda tävlingar där löparna får pressa sig rejält fysiskt", säger Kalle Dalin.

Årets Junior-VM arrangeras i danska Silkeborg 7-13 juli, och nu står det klart var de svenska JVM-testerna går. Sista helgen i maj arrangerar Mullsjö SOK och Tidaholms SOK Sisu en medeldistans på lördagen och en långdistans på söndagen. Områdena är valda för att likna terrängen runt Silkeborg.

- Jag är jätteglad att vi får till testerna i den här typen av terräng. Trots att klubbarna har andra arrangemang just den helgen ställer de upp och hjälper oss med detta, säger juniorernas förbundskapten Kalle Dalin, som berättar att det totalt är sju tävlingar som är extra viktiga för den kommande laguttagningen inför JVM och Ungdoms-EM, EYOC.

- Det är fyra Swedish League-tävlingar – två i Värmland och två i Stockholm – sprint-SM och så de här testtävlingarna. Så i Västergötland har löparna två fina chanser att göra bra prestationer precis som de har på de andra fem tävlingarna. Jag hoppas på två riktigt fartfyllda tävlingar där löparna får pressa sig rejält fysiskt och att den höga farten och ansträngningen kommer att skapa orienteringsproblem.

Vad är det då som väntar i Mullsjö och Tidaholm?

- Området för medeldistansen är troligen mer likt Danmark än terrängen på långdistansen. Lången avgörs i klassisk Hökensåsterräng; tallskog, god sikt, gott om gropar och fiskesjöar. Orienteringsmomentet är för elit ganska lätt och terrängen inbjuder till hög fart, säger Torbjörn Löfving, banläggare på långdistansen.

Tävlingsledaren Patrick Ericson ser verkligen fram emot de två loppen i slutet av maj:

- Känslan var skräckblandad förtjusning när Kalle Dalin kontaktade oss och frågade om vi hade möjlighet att ställa upp och arrangera JVM-tester i vårt område. Samordningen har gått bra och tillsammans med Tidaholm SOK Sisu och Kalle Dalin, med kollegors hjälp, känner vi att både grundorganisation, placering av tävlingsområden och arenor blivit bra.

- Tillsammans har våra klubbar en god grund att stå på för att tillsammans arrangera bra tävlingar, både ban- och arrangemangmässigt och vi kommer att ta tillvara på och använda denna erfarenhet i JVM-testet. Som tävlingsledare känns det skönt att ha detta stöd.

Avlysningar och gamla kartor för båda tävlingarna finns nu på Eventor - klicka HÄR för medeldistansen och HÄR för långdistansen.

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter