Svensk Orientering logotyp
13.04.2021

Mycket på spel i Norrtälje – tv-sändning från knockout-SM

Orientering
Det ligger mycket i potten på sprinthelgen i Norrtälje den 24-25 april. Dels finns EM-biljetter att slåss om, dels ska tidernas första svenska mästare i knockout-sprint koras.

Den gångna helgen drog Swedish League igång med en coronasäkrad elitpremiär i Västervik. Ravinens Gustav Bergman visade starkast vårform med seger både på den inledande medeldistansen och på söndagens ultra-SM. På damsidan kammade IFK Göteborgs Sara Hagström hem medeldistansen, medan Linköpings Alva Olsson bärgade karriärens första SM-guld på ultran. (Läs mer om medeldistansen HÄR och om ultran HÄR.)

I Norrtälje om knappt två veckor, den 24-25 april, kommer landets främsta orienterare återigen att få mäta sina krafter. På lördagen väntar en individuell sprint som gäller dels som viktig testtävling inför sprint-EM i Schweiz i mitten av maj, dels som kval till söndagens SM i knockoutsprint. (För den som ännu inte är anmäld – onsdag den 14 april är deadline.)

- Hela sprinthelgen ska ses som ett EM-test, så det är verkligen viktigt att löpare med EM-ambitioner inte håller igen på lördagen och tänker att det bara är söndagens finaler som gäller. Starka prestationer i lördagens individuella lopp kan rentav väga tyngre när vi efter helgen tar ut vår EM-trupp, en process där även tidigare sprintmeriter nationellt och internationellt vägs in, säger förbundskapten Håkan Carlsson.

Hittills är 90 löpare anmälda till helgen där det av coronaskäl endast tävlas i klasserna D21 och H21. Ett fåtal juniorer som bedöms ha möjlighet att slå sig in i EM-truppen har fått särskilda inbjudningar från landslagsledningen.

Söndagens SM i knockout-sprint kommer att tv-sändas på Svenska Orienteringsförbundets egna plattformar. Sändningen som startar strax före semifinalerna kommenteras av Rickard Olsson och Mats Troeng och löparna kommer att följas runt i princip hela banan.

- Det blir en fin sändning med ett antal fasta kameror plus en cyklande kameraman, gps-analyser, intervjuer och så kommer orienteringsmagasinet att ha en studio på plats, säger Mathias Karlsson, kommunikationschef på Svenska Orienteringsförbundet.

I samband med annalkande EM gör knockout-sprinten entré på det internationella mästerskapsprogrammet och det är en viktig anledning till att disciplinen även blivit ett SM-format. Tanken var att knockouten skulle SM-debutera redan i Halmstad förra sommaren, men de planerna fick skrinläggas när hela SM-veckan ställdes in på grund av coronapandemin.

Men nu är det alltså dags, och löparna kan se fram emot en mycket intensiv helg i Roslagen.

- För landslagets del är det fantastiskt bra att vi får till den här SM-tävlingen. Det blir en tuff helg, och en riktigt ansträngande men rolig söndag med tre lopp på samma dag för dem som går ända till final. Här blir det väldigt viktigt för löparna att ha en bra plan för hela tävlingen inklusive vad man gör före, mellan och efter loppen, säger förbundskapten Carlsson.

HÄR ser du vilka löpare som är anmälda till sprinthelgen.

HÄR är arrangörens hemsida med mer information.

RELATERADE NYHETER

240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Veronika Kalinina stämplat i mål som segrare i D21
Hector och Kalinina är svenska mästare i nattorientering
Fler nyheter