Svensk Orientering logotyp
21.09.2019

Nya SM-guld till Bergman och Alexandersson

Orientering
Förra helgen försvarade de sina SM-titlar i långdistans, i dag bärgade de även SM-gulden i medeldistans. Gustav Bergman och Tove Alexandersson är glödheta inför nästa veckas världscuptävlingar i Schweiz.

Svensk orienterings främsta namn fortsätter att imponera. Under lördagen vann OK Ravinens Gustav Bergman SM i medeldistans i Hälsingland, 1.03 före Emil Svensk, Stora Tuna, och 1.59 före Isac von Krusenstierna, OK Kåre.

- Det känns bra! Det var ett väldigt bra tekniskt lopp, men jag var ganska osäker hela vägen på hur långt det skulle räcka. Det är svårt att bedöma farten i den här terrängen och jag har varit lite småförkyld i veckan, men väl i mål är jag jättenöjd, säger Bergman, som nu vänder fokus mot nästa veckas världscupomgång i Schweiz.

Bergman toppar världscuptotalen, som ingen svensk herre har vunnit sedan 1996. Nu återstår tre lopp i Schweiz och två i Kina.

- Det ska bli jättekul att åka till Schweiz, och det är klart att det känns extra inspirerande och kul att ha det utgångsläget som jag har, säger Bergman, som tycker det är på tiden att det blir blågult i topp även på herrsidan:

- Det är dags sedan länge, måste jag säga. Vi har väldigt dåliga i totalen, det är ju ingen som varit i närheten.

På damsidan vanns lördagens SM-tävling föga förvånande av giganten Tove Alexandersson. Stora Tuna-löparen segrade 2.33 före Elin Månsson, IFK Göteborg, och 3.12 före Lina Strand, Göteborg-Majorna OK.

- Jag kom kanske inte helt in i det från början, utan gjorde några småsaker till tvåan och trean. Men sedan har det gått bättre, säger Alexandersson, som på sistone haft mest fokus mot de kommande världscuptävlingarna:

- Jag har försökt att förbereda mig på sprint igen och på att springa på hårt underlag, men det har varit lite svårt att förbereda sig exempelvis inför knockout-sprinten. Jag har inte sprungit någon knockout-sprint sedan världscupen ifjol, och jag har inte heller varit i Schweiz och sprungit, men, ja, det ska bli lite spännande och det blir lite annorlunda mot det jag tränat på hittills i år, säger Alexandersson som vunnit totalen fem år i rad.

I H20 gick segern till Erik Herne, OK Ravinen:

”Jag känner att jag är i bra form och jag tror att den här terrängen passar mig väldigt bra efter tre år i Sandviken. Då har man lärt sig ett och annat om hälsingeterräng.”

”Det betyder jättemycket. Framförallt eftersom det här är sista junioråret. Det är jätteskönt att få med sig det här in i vinterträningen och fram mot nästa år.”

I D20 var det Ella Olsson, Grycksbo IF, som vann guldet:

”Det känns helt fantastiskt. Jag trodde kanske inte att det skulle hända idag men det känns superbra.”

Axel Elmblad, Bredaryds SOK, blev svensk mästare i H18-klassen, medan Hanna Lundberg, OK Renen, vann D18-guldet:

”När jag inledde mitt andra år i Sandviken här under hösten visste jag att SM-tävlingar som väntade skulle passa mig bra", säger Lundberg.

"Jag har jobbat väldigt metodiskt. Varje dag har jag försökt utveckla någonting till de här SM-tävlingarna. Och jag är jättestolt över jag har lyckats hålla ihop det.”

I morgon avslutas SM-tävlandet i Hälsingland med stafett-SM.

Resultat, SM i medeldistans
D21
1) Tove Alexandersson, Stora Tuna, 38.18, 2) Elin Månsson, IFK Göteborg, +2.33, 3) Lina Strand, Göteborg-Majorna OK, +3.12, 4) Lilian Forsgren, OK Tisaren, +4.22, 5) Anna Bachman, IFK Lidingö, +4.24, 6) Lisa Risby, OK Kåre, +4.33.
H21
1) Gustav Bergman, OK Ravinen, 37.19, 2) Emil Svensk, Stora Tuna OK, +1.03, 3) Isac von Krusenstierna, OK Kåre, +1.59, 4) Max Peter Bejmer, IFK Göteborg, +2.11, 5) Johan Runesson, IFK Lidingö, +2.17, 6) Albin Ridefelt, OK Linné, +2.35.
D20
1) Ella Olsson, Grycksbo IF, 34.27, 2) Isa Envall, IK Hakarpspojkarna, +0.50, 3) Vilma von Krusenstierna, OK Kåre, +1.39.
H20
1) Erik Herne, OK Ravinen, 33.06, 2) Axel Granqvist, OK Ravinen, +0.14, 3) Filip Trofast, Bredaryds SOK, +0.49.
D18
1) Hanna Lundberg, OK Renen, 30.52, 2) Klara Åkerman Sjöström, Västerås SOK, +1.22, 3) Petrina Costermans, Järla Orientering, +1.38.
H18
1) Axel Elmblad, Bredaryds SOK, 30.06, 2) Viktor Svensk, Stora Tuna OK, +1.43, 3) Philip Carlsson, Nyköpings OK, +1.58.

RELATERADE NYHETER

Tiomila 2023
Tiomila återvänder till Finspång år 2025
Isac von Krusenstierna och Axel Granqvist drar iväg under sprintkval i Huskvarna.
Landslagets förberedelser är i gång
8Ea671f6 Ce8c 4809 9341 282Fae045713
Dubbla nomineringar i Idrottsgalan för orienteringen
Fler nyheter