Svensk Orientering logotyp
24.08.2020

Orienteringslandslaget springer Lidingöloppet: "Kan sätta färg"

Orientering
Den sista helgen i september samlas orienteringslandslaget för ett läger på Bosön. Nu står det även klart att delar av landslaget kommer att springa årets nedkortade version av Lidingöloppet.

Lidingöloppet drabbas liksom de flesta större tävlingar av coronapandemin, men nu står det klart att arrangören får till ett par lopp med begränsat antal deltagare. Bland annat kommer en elitklass över 15 kilometer att arrangeras och där kommer ett antal orienteringsstjärnor att mäta krafterna med landets friidrottselit.

- Jättekul att göra något tillsammans med friidrotten detta år då väldigt få tävlingar blir av. Vi ser fram emot ett fortsatt samarbete, säger förbundskapten Håkan Carlsson.

Det finns flera skäl till att Lidingöloppet i år väljer att lyfta fram 15 kilometer som huvudklass, i stället för de klassiska tre milen. Dels blir det mycket lättare att hålla arrangemanget på ett säkert sätt inom de rådande coronarestriktionerna, dels lockar distansen fler löpare tre veckor efter den SM-mara som också planeras – läs mer i Lidingöloppets pressutskick.

Startfältet blir hårt begränsat i de olika Lidingöloppen, men de blågula orienterarna kommer att få ett antal platser i det mest prestigefyllda 15 kilometers-loppet. Där kommer det även att finnas en hel del prispengar att fightas om.

- Det är lite svårt att gissa hur bra våra bästa löpare kommer att hävda sig mot specialisterna, men jag skulle inte bli förvånad om några orienterare springer riktigt fort. De kan nog vara med och sätta färg på loppet. Oavsett vad så blir det bästa tänkbara sparring och en riktigt kul erfarenhet för våra aktiva, säger Håkan Carlsson.

För orienteringslandslagets del börjar hösten se alltmer spännande ut. Först blev det ju klart med de två SM-helgerna som direktsänds i SVT – SM i medel- och långdistans i Göteborg 19-20 september och SM i sprint och sprintstafett i Örebro 10-11 oktober. Därtill kan nu läggas Bosön-lägret med Lidingöloppet som given höjdpunkt och sedan hoppas landslagsledningen fortsatt på ett Euromeeting i Tjeckien i månadsskiftet oktober-november.

- Väldigt viktigt att vi kommer i gång både med läger och tävlande igen. Inte minst hoppas vi på Euromeeting i Tjeckien, där VM avgörs nästa år. Den tjeckiska terrängen är väldigt speciell så det är oerhört angeläget att vi får resa dit ett antal gånger före nästa sommar, säger Håkan Carlsson.

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter