Svensk Orientering logotyp
29.05.2020

"Rädda de stora motionsarrangemangen – för folkhälsans skull"

Orientering
I dag publiceras en debattartikel där SOFT:s ordförande är en av författarna. "Den handlar om de extrema utmaningar som våra stora motionsarrangemang står inför, och att vi för svensk idrotts skull måste ta ett gemensamt ansvar."

Coronakrisen slår hårt mot stora delar av samhället, och idrotten är inget undantag.

Tillsammans med fem andra förbund – friidrottsförbundet, skidförbundet, simförbundet, cykelförbundet och triathlonförbundet – publicerar Svenska Orienteringsförbundet i dagens Aftonbladet ett debattinlägg, inskickat under rubriken "Svenska folkrörelsemodellen utmanas". Syftet är att belysa det allvarliga hotet mot de stora motionsevenemangen, arrangemang som har dubbla positiva effekter på folkhälsan. Dels som en motivator till träning och fysisk aktivitet hos deltagarna, dels genom att evenemangen finansierar barn-, ungdoms- och breddidrott runtom i landet.

Coronapandemin och de medföljande restriktionerna gör att många ideella arrangörer just nu kämpar för sin överlevnad. Regeringen har klubbat ett krisstöd till svensk idrott på 500 miljoner, men det är tydligt att de pengarna inte kommer att räcka särskilt långt.

För flertalet stora arrangörer blir det nu helt avgörande att man kan behålla de anmälningsavgifter som betalats in, även om arrangemangen ställs in eller skjuts på framtiden.

I det aktuella debattinlägget konstateras att situationen spetsas till ytterligare av att Konsumentverket uttryckt sig i ordalag som att konsumenten har rätt till återbetalning, trots att det inte finns någon egentlig rättslig grund för att påstå det. Artikelförfattarna slår fast att "de flesta större arrangörer har i sina allmänna villkor, som deltagare godkänner när de anmäler sig till evenemangen, tydligt angivit att återbetalning inte sker eller bara sker till viss del i händelse av force majeure” samt att ”dessa villkor är inte bara skäliga utan helt nödvändiga för att motionsevenemang ska kunna arrangeras av ideella föreningar."

- Texten handlar om de extrema utmaningar som våra stora motionsarrangemang står inför, och att vi för svensk idrotts skull måste ta ett gemensamt ansvar i den uppkomna situationen, säger Svenska Orienteringsförbundets ordförande Maria Krafft Helgesson, som fortsätter:

- Först och främst är det viktigt att alla inser hur betydelsefulla våra största motionsarrangemang är för idrotten i stort. De skapar givetvis ett stort värde i sig, men de är samtidigt fantastiska motorer i vår verksamhet. Den svenska modellen bygger på de ideella föreningarnas engagemang, utan föreningarna ingen verksamhet. Därför är det alldeles självklart att överskottet från våra arrangemang går till föreningarna. Det är ju idrotten själv som äger de här evenemangen.

- I svensk orientering har vi ett par jättearrangemang, vi har 25manna, Tiomila och O-Ringen, och allt överskott som genereras går tillbaka till idrotten. Vårt senaste O-Ringen gav funktionärsföreningarna i Kolmården 5,3 miljoner medan 2,5 miljoner gick till Svenska Orienteringsförbundet, vars enda uppgift är att arbeta för svensk orienterings utveckling. Jag nämner de här siffrorna för att belysa hur stor betydelse det har att O-Ringen och våra övriga större arrangemang kan fortleva även efter coronapandemin.

I år skulle O-Ringen ha avgjorts i Uppsala, men arrangemanget har som bekant flyttats framåt ett år i tiden och de som redan var anmälda behåller sin startplats till 2021.

- De flesta som anmäler sig tidigt är trogna O-Ringen-besökare som vill uppleva O-Ringen varje år. Vi räknade med att den absoluta merparten av de redan anmälda vill vara med nästa år, det ingår i kalkylen och är avgörande för att klara ekonomin. Nu känns det väldigt skönt att ha fått det bekräftat; det är endast ett fåtal som begärt tillbaka sin anmälningsavgift, säger O-Ringens ordförande Linda Take, som också passar på att lyfta fram alla goda samarbeten:

- Vi är även väldigt tacksamma för det goda samarbete vi har med våra partners och leverantörer. Det samarbetet är också en grundförutsättning för att vi ska kunna flytta fram årets arrangemang till 2021.

O-Ringens plan framåt ligger fast och hittills har alla signaler varit positiva. Men det är ännu oklart hur det statliga krisstödet kommer att fördelas.

Precis som övriga Idrottssverige väntar svensk orientering med spänning på hur Riksidrottsförbundet kommer att fördela de 500 miljoner som öronmärkts för idrotten. Beslut väntas före midsommar.

För svensk orientering innebär årets inställda O-Ringen kostnader på 8-10 miljoner, detta efter en rad besparingsåtgärder.

- Det är stora summor, men det är inte så konstigt med tanke på vilket enormt arbete som utförs inför varje O-Ringen. Varje arrangemang planeras ju flera år i förväg och när det uppstår en sådan här oförutsedd och omfattande kris blir konsekvenserna därefter. På liknande vis är det för en mängd andra arrangörer i de idrotter som står bakom vårt gemensamma debattinlägg; ideella krafter lägger ner tusentals timmar för en tävling som kanske avgörs på en eller ett par dagar, säger Maria Krafft Helgesson.

- Sedan kommer den här pandemin, nödvändiga restriktioner införs och arrangemang ställs in. Regeringen klubbar pengar för att rädda så mycket av breddidrotten som möjligt, samtidigt som konsumentverket vill hålla konsumenterna helt skadelösa. Det blir en svår situation för många arrangörer. I vår debattartikel vädjar vi nu om förståelse och stöd – både från de styrande i landet och från landets alla motionärer. Alla måste inse hur viktiga våra stora arrangemang är för finansiera och utveckla svensk idrott.

HÄR hittar du debattinlägget i sin helhet.

RELATERADE NYHETER

Bild Annonsera I TP25
Dags att annonsera i Tävlingsprogrammet 2025
Viktor Svensk tar steget in i A-landslaget efter en stark säsong 2024. Här springer han ensam i täten på världscupstafetten i Finland.
Starkt svenskt landslag uttaget inför 2025
Hittahem Sätra 15Maj2024 Teromarjamäki 105
Sista chansen att söka bidragsstöd inom Omstarten
Fler nyheter