Svensk Orientering logotyp
12.03.2019

"Sätter rutinerna inför tävlingssäsongen"

Orientering
Det svenska orienteringslandslaget är på läger i Portugal den här veckan. ”Fokus är att sätta rutinerna inför den kommande tävlingssäsongen”, säger förbundskapten Susanne Barkholt.

VM i Norge är årets stora mål för det svenska orienteringslandslaget. Just nu befinner sig majoriteten av det svenska landslaget på träningsläger i portugisiska Aguiar de Beira (en av de som inte finns på plats är Tove Alexandersson som laddar inför VM i skidorientering som drar igång i Piteå i mitten av nästa vecka).

- Detta är ett viktigt läger inför den stundande säsongen. Här får vi bra möjligheter till varierad och teknisk orienteringsträning. Vi inledde lägret med två tävlingsdagar och under veckan här i Aguiar de Beira (där för övrigt junior-VM arrangeras 2021) kommer vi att köra många ganska korta pass med högt fokus. Vi kommer att ha tre teknikpass om dagen detta för att få så mycket tid i terrängen som möjligt, säger förbundskaptenen Susanne Barkholt.

Detta är landslagets andra träningsläger för året. I januari var landslaget på läger i Spanien, då låg fokus på mängdträning:

- Nu när vi börjar närma oss tävlingssäsongen handlar det i stället om att slipa på de tekniska detaljerna. Dessutom kommer vi under veckan bryta av träningen i skogen genom att köra en av dagarna där vi lägger extra krut på knockout-sprinten. Det är bra att få in den typen av kartläsning i hög fart. Och det är värdefulla förberedelser inför en säsong där det kommer att vara flera världscuptävlingar i just knockout-sprint, och hemma får man inte så många möjligheter till det, säger Barkholt.

Mästerskapsprogrammet görs som bekant om till årets säsong, och det är ”bara” skogs-VM (Norge i mitten av augusti). Från och med nästa år är det både EM och VM varje år och där alterneras skogsmästerskap och sprintmästerskap.

Första världscupsammandraget för året är i Finland i början av juni.

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter