Svensk Orientering logotyp
13.09.2019

Sekundduell på ungdoms-SM

Orientering
Södermanland, Västergötland, Stockholm och Dalarna var distrikten som tog hem gulden när ungdoms-SM inleddes med sprint i Oskarshamn på fredagseftermiddagen.

Nu har de första tävlingarna vid ungdoms-SM i orientering i småländska Oskarshamn avgjorts. Och i vanlig ordning var det sprinten som var först ut.

 Ett ungdoms-SM är för de allra flesta deltagarna första gången de får testa på att vara i karantän före start, och dessutom förstart innan det är dags att ge sig iväg mot den första kontrollen.

- Det var lite ovant med karantän och förstart vilket det gjorde att det blev en större tävling. Men jag försökte att inte fundera så mycket på det utan att göra precis som om det hade varit ett ett sprint-DM, säger Södertälje-Nykvarns Klara Borg som vann D15-klassen elva sekunder före tvåan Ida Bengtsson, Alehof.

- Jag är väldigt nöjd med sättet jag genomförde loppet på. Jag är bättre på att springa än på själva orienteringsdelen. Därför blev jag glad när det var en ganska enkel sträcka till ettan vilket gjorde att jag kom in i loppet på ett bra sätt.

Det var jämnt i flera av klasserna, men allra tajtast var det i D16-klassen där det blev dubbelt Västergötland i topp. Fjolårsvinnaren Elsa Sonesson, Falköping var en sekund bakom Erika Åkesson, Markbygden.

- Det var klurigt att hitta de bästa vägvalen. Jag gjorde en miss till trean där jag inte såg att det var öppet i en häck vilket gjorde att jag fick springa en extra sväng runt, säger Åkesson som fick stå och vänta i målfållan för att se Sonesson gå i mål sekunden efter henne:

- Det var fruktansvärt nervöst att stå där och vänta. Jag hade verkligen sekunderna på min sida den här gångne. Nu ska jag glömma detta och bara se fram mot i morgon. Målet med USM var bara att ha kul och göra så gott jag kan och se hur långt det räcker.

Den inställningen räckte alltså till ett sprintguld.

I den äldsta pojkklassen blev det dubbelt Dalarna. Moras Albin Gezelius tog silvret 15 sekunder bakom segrande Mattias Östberg, Stora Tuna:

- Jag har gjort ett bra lopp. Jag gjorde någon liten miss och var lite osäker på något ställe så att jag fick stanna upp. Det gjorde att jag inte riktigt fick ut allt i löpningen. Men jag är väldigt nöjd med att det räckte till seger. Ett guld på USM har varit målet den här säsongen, och det gör att jag kan slappna av lite till långdistansen i morgon, säger Östberg.

I H15-klassen sprang Attundas Marcus Stenebo hem segern, och han gjorde det efter…:

- … en klockren avslutning tekniskt. Enda lilla misstaget som jag gjorde på hela loppet var att jag rundade ett hus på väg till den andra kontrollen. Där tappade jag kanske fem sekunder. Men efter det flöt det på väldigt bra, och jag hade bra fart i löpningen, säger Stenebo som ser fram mot morgondagens långdistans:

- Guldet i dag gör att pressen släpper lite för i morgon. Det är långdistansen som varit mitt stora mål. Sprinten var mest som en kul grej.

En kul grej som slutade med guld, 17 sekunder före Korsnäs Joel Golsäter.

I morgon fortsätter alltså ungdoms-SM med långdistans.

 

 

 

D15: 1) Klara Borg, Södertälje-Nykvarn, 12.13, 2) Ida Bengtsson, Alehof, +0.11, 3) Emma Emilsson, Skogsfalken, +0.22, 4) Tuva Nylund, Bredaryd, +0.25, 5) Ebba Thern, Skogshjortarna, 0.31.

D16: 1) Erika Åkesson, Markbygden, 13.23, 2) Elsa Sonesson, Falköping, +0.01, 3) Klara Åkerman Sjöström, Västerås och Amanda Granqvist, Ravinen; båda, +0.12, 5) Hanna Jonsell, Thor, +0.21.

H15: 1) Marcus Stenebo, Attunda, 11.28, 2) Joel Golsäter, Korsnäs, +0.17, 3) Gunnar Fovaeus, Sävedalden, +0.20, 4) Ludvig Lange, Tumba-Mälarhöjden, +0.27, 5) Olle Karlsson, Hakarpspojkarna, +0.32.

H16: 1) Mattias Östberg, Stora Tuna, 13.01, 2) Albin Gezelius, Mora, +0.15, 3) Arvid Björk, Trollhättan, +0.24, 4) Noel Braun, Växjö, +0.36, 5) William Sturesson, Lerum, +0.48

RELATERADE NYHETER

Tiomila 2023
Tiomila återvänder till Finspång år 2025
Isac von Krusenstierna och Axel Granqvist drar iväg under sprintkval i Huskvarna.
Landslagets förberedelser är i gång
8Ea671f6 Ce8c 4809 9341 282Fae045713
Dubbla nomineringar i Idrottsgalan för orienteringen
Fler nyheter