Silver till Alexandersson – trots stora bommar
04.08.2022

Silver till Alexandersson – trots stora bommar

Orientering
Tove Alexandersson var bara 17 sekunder från guldet på EM i långdistans trots flera stora misstag på banan. Guldet knep finska Venla Harju och även bronset gick till Finland genom Marika Teini.

Det blev en tävling med bommar för många löpare, troligtvis alla. För Tove Alexandersson började det med en stor miss redan på första kontrollen. Efter en strulig långsträcka och en stor, mer eller mindre oförklarlig, miss på sjätte så var hon 3.59 efter då ledande Andrine Benjaminsen, Norge och 3.26 bakom slutlige vinnaren Venla Harju.

Med en snabb avslutning på loppet så blev det ändå silver för Alexandersson. Något hon inte alls trodde på skulle vara möjligt med det genomförande hon gjort.

– Det var en kul och bra bana med rolig terräng. Det var utmanande på alla sätt. Men jag var inte där mentalt idag, verkligen inte. Det var som kroppen sprang men… jag var aldrig inne i loppet, säger Alexandersson och fortsätter;

– Jag hade liksom inte riktigt glöden att tävla idag. Det saknades mentalt idag. Det är inte så mycket att säga. Venla är värd att ta segern. Det är inte många sträckor jag genomfört bra. Jag har gjort misstag som… jag ska inte göra den typen av misstag.

Bakom Alexandersson blev det en mycket stark svensk laginsats där Sara Hagström tog fjärdeplatsen närmast följd av Lina Strand och Johanna Öberg. För Hagström fattades 39 sekunder till bronset.

– Jag var förvånad när jag låg först när jag kom i mål. Venla (Harju) var ju kapp mig vid sexan. Jag tänkte att nu måste jag dra ifrån. Så kom jag ifatt Andrine (Benjaminsen) och fick lite hopp igen men då småmissade jag lite vilket straffade sig. Jag ville ju så gärna ha den där individuella medaljen, säger Hagström.

På långsträckan tappade Hagström runt fem minuter på sitt vägval till vänster.

– Jag bestämde mig att om det var hyfsat fin i skogen skulle jag köra rätt på, vilket jag tyckte var vänster där. Jag tänkte att det skulle vara ett spår på det vägvalet. Så kom jag ut och så är det bara djungel. Jag drog också helt fel över ett hygge när jag passade kartan fel. Jag fick simma genom grönt och tänkte på de andra som sprang runt, berättar fyran Hagström.


Vägval på delar av banan för Tove Alexandersson (rött) och Sara Hagström (grönt).

Med två finska medaljer kanske kan vi tala om en Thierry Gueorgiou-effekt. Den förre världsstjärnan som nu är tränare för det finska landslaget.

– Jag är som i chock. Jag kan knappt tro att det är sant. Det var inget perfekt lopp, säger guldvinnaren Harju i segerintervjun.

– Men jag gillar den här typen av orientering. Innan loppet tänkte jag att det fanns chans på medalj men under loppet att det kanske skulle räcka till topp sex, fortsätter Harju.

Bildtext. Tove Alexandersson på väg mot EM-silver. Bild: Kristina Lindgren.

Liveresultat finns här.

Officiellt resultat och GPS-tracking finns här.

Svenska placeringar:

2. Tove Alexandersson + 00.17
4. Sara Hagström + 01.31
5. Lina Strand + 02.37
6. Johanna Öberg + 02.51
17. Sanna Fast + 11.45
20. Andrea Svensson + 12.18
23. Lisa Risby + 13.18
25. Josefin Tjernlund + 14.32
disq. Karolin Ohlsson (sprang genom förbjudet område)

Dambanan EM långdistans Rakvere, Estland.

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter