Svensk Orientering logotyp
02.10.2019

Strand och Lysell missar världscupen i Kina – ersätts av Risby och Högstrand

Orientering
I slutet av oktober är det dags för världscupfinal i Kina. Lina Strand och Jerker Lysell missar dock äventyret i österled på grund av skador. Ersätter gör reserverna Lisa Risby och Johan Högstrand.

Orienteringens världscup avslutas med två individuella tävlingar (en sprintbetonad medeldistans och en sprint) samt en sprintstafett i kinesiska Guangzhou. Lina Strand, som tvingades kasta in handduken precis före världscupen i Schweiz, tvingas dock att avstå även tävlingarna Kina.

Läkare hemma i Göteborg har konstaterat en skada i mellanfoten. Inget är trasigt, men det är irriterat.

- Skadan innebär att jag inte kommer att kunna tävla något mer denna säsong eftersom jag behöver 4-6 veckor utan löpning. Det är svårt att säga exakt varför skadan uppstått, men troligtvis är det en kombination av hög belastning under lång tid, tillsammans med väldigt speciell belastning i den steniga terrängen under SM-helgerna, säger Göteborg-Majorna-stjärnan som verkligen hade sett fram emot höstens världscuptävlingar.

- Det känns otroligt tråkigt att missa de här loppen. Jag tävlade väldigt lite i våras och framgångarna på VM var såklart en urladdning, men också tändvätska att fortsätta jaga topplaceringar, så jag var i taggad på höstens internationella säsong och i god form. Jag älskar sprint och såg fram emot båda resorna väldigt mycket, där jag också hade kunnat ha chans på en topplacering totalt i världscupen. Nu får jag inte chansen. Samtidigt är skadan ingen fara långsiktigt. Eftersom resten av säsongen är grusad så tar jag säsongsvila redan nu och kan således börja uppbyggnaden mot 2020 tidigare än planerat, vilket kan vara en fördel.

Vad ser du mest fram emot just nu?

- Första steget är att kunna gå ordentligt, och därefter såklart att kunna springa igen. Jag har precis börjar jobba på orienteringsgymnasiet i Göteborg, så skadan begränsar mig även där, vilket känns tråkigt. Men annars ser jag fram emot en ny träningsvinter och att göra sprintjobbet mot VM i Danmark. Men först kommer jag att ta det väldigt lugnt och för att hantera och komma över besvikelsen som skadan innebär just nu.

Ytterligare en A-landslagslöpare missar Kina. Jerker Lysell var uttagen i truppen, men som så många gånger förr har sprintstjärnan en kropp som krånglar.

- Det är problem med vaderna och baksidorna. Jag inväntar just nu ett besök på sjukhuset för undersökning av kronisk kompartment. Vi får se vart det leder nånstans, säger Rehns BK-löparen, som fortsätter:

- Vaderna har varit mitt största problem under väldigt många år nu. Målet är att få ordning på dem tills nästa år och det är en förutsättning för att kunna hålla på. Vi har testat och undersökt vaderna för alla möjliga orsaker men inte hittat problemet. Att detta är ett nytt spår känns bra. Hoppet är det sista som lämnar en! Annars är det tack och adjö till sporten.

OK Kåres Lisa Risby ersätter Strand, medan IFK Göteborgs Johan Högstrand tar Lysells plats.

Huruvida Karolin Ohlsson kan springa i Kina eller inte är fortfarande oklart. Järlaprofilen som missade Schweiz på grund av hälproblem hoppas fortfarande kunna starta i världscupfinalen.

Program världscupfinalen
26 oktober medeldistans
27 oktober sprintstafett
29 oktober sprint

Den individuella världscupen har redan avgjorts på damsidan. Tove Alexandersson bärgade sin sjätte raka titel i Schweiz den gångna helgen. På herrsidan toppar alltjämt Gustav Bergman, och där är det ett par löpare som slåss om totalen. Bergman själv ser schweizaren Daniel Hubmann som farligaste konkurrenten. HÄR hittar du aktuell ställning.

Sprintstafetten i Kina utgör slutpunkt på stafettvärldscupen. Där har Sverige efter idel segrar en ledning med 100 poäng till Schweiz. Det krävs således att Schweiz vinner samtidigt som Sverige diskas för att totalen ska slinka Blågult ur händerna. HÄR hittar du aktuell ställning.

RELATERADE NYHETER

Tiomila 2023
Tiomila återvänder till Finspång år 2025
Isac von Krusenstierna och Axel Granqvist drar iväg under sprintkval i Huskvarna.
Landslagets förberedelser är i gång
8Ea671f6 Ce8c 4809 9341 282Fae045713
Dubbla nomineringar i Idrottsgalan för orienteringen
Fler nyheter