Strand och Svensk dominerade på VM-test: "Klart det är en lättnad!"
05.07.2019

Strand och Svensk dominerade på VM-test: "Klart det är en lättnad!"

Orientering
Lina Strand och Emil Svensk vann fredagens VM-test i långdistans. Duon var klart snabbare än övriga löpare som konkurrerar om de kvarvarande blågula VM-biljetterna.

Tre svenskar – Tove Alexandersson, Karolin Ohlsson och Gustav Bergman – är förhandsuttagna till samtliga tre VM-lopp och behöver inte bevisa något på de två VM-tester som arrangeras i Norge denna helg.

VM består i år av tre lopp och kvar att fightas om är två platser i samtliga herrlopp, en plats på damernas medel och stafett och två platser på damernas långdistans (där har Sverige fyra platser eftersom Alexandersson i egenskap av regerande världsmästare har en friplats).

Under fredagskvällen arrangerades en långdistans där mängder av nationer passade på att köra sina VM-tester. Både på dam- och herrsidan var fältet uppdelat i två olika lopp, där ett huvudsakligen rymde norska löpare och ett de flesta topplöparna i övriga världen.

På damsidan vann Göteborg-Majornas Lina Strand det internationella loppet 1.06 före Tove Alexandersson och 3.38 före ryskan Natalia Gemperle. Fyra slutade Sara Hagström, +5.41, femma Johanna Öberg, +6.02, och sexa Anna Bachman, +6.37.

En mycket tydlig signal från Lina Strand till landslagsledningen.

- Det är klart att det är en lättnad! Även om jag har sprungit många VM och många liknande tester tidigare så är det alltid nervöst med sådana här lopp. Och konkurrensen är såpass hård i Sverige nu så man måste verkligen leverera, säger Strand, som på det hela taget är nöjd – både med sin form och med fredagens långdistans.

- Jag har gjort ett jättejobb i vinter och tränat som ett djur. I dag var det ett huvudsakligen stabilt lopp. Jag gjorde ett par kontrollmissar, men känner mig såpass stark rent fysiskt så jag vet att det räcker långt om jag inte gör några större missar.

Världscupen i Finland, starten på den internationella säsongen i början på sommaren, var mindre bra för Strands del, men nu är det fokus framåt.

- Det var en skithelg, men ibland behöver man en käftsmäll för att vakna till. Nu är jag tillbaka och visar vad jag kan. Och jag har verkligen höjt mig ännu ett snäpp. Dessutom gillar jag terrängen här; det är som i Göteborg på kartan men finare i verkligheten. Jag känner mig trygg i detta och tycker att det känns realistiskt med en individuell VM-medalj när det väl är dags.

På herrsidan var Emil Svensk klart snabbast. Stora Tuna-löparen vann 3.05 före fransmannen Lucas Basset och 3.44 före Albin Ridefelt. Schweizaren Daniel Hubmann var fyra, +3.55, Johan Runesson femma, +5.07, och Martin Regborn sexa, +5.50.

- Det är en bra känsla såklart att vinna här! Det var ingen superkänsla under loppet men jag kände att jag hade bra driv hela vägen, säger Emil Svensk.

- Överlag var det ett bra lopp. Jag gjorde ett dåligt vägval i början med cirka 1.30 i tidstapp. Det följdes av några mindre kontrollbommar, så starten var lite stressig. Men jag kom in i det bra efterhand och kunde genomföra resten med bra driv.

Hur viktigt var detta?

- Det är oklart hur viktigt det var, men nu hoppas jag på en långdistans till i augusti. Skönt för mig och kul att visa lite nivå gentemot de andra också.

På söndag får landslagsledningen de allra sista pusselbitarna. Då väntar ett VM-test i medeldistans.

Här nedan en video som våra vänner i Norge hjälpte oss med:

 

Resultat, VM-test, långdistans
Damer
1) Lina Strand, Sverige, 1.15.32, 2) Tove Alexandersson, Sverige, +1.06, 3) Natalia Gemperle, Ryssland, +3.38, 4) Sara Hagström, Sverige, +5.41, 5) Johanna Öberg, Sverige, +6.02, 6) Anna Bachman, Sverige, +6.37.
Herrar
1) Emil Svensk, Sverige, 1.25.48, 2) Lucas Basset, Frankrike, +3.05, 3) Albin Ridefelt, Sverige, +3.44, 4) Daniel Hubmann, Schweiz, +3.55, 5) Johan Runesson, Sverige, +5.07, 6) Martin Regborn, Sverige, +5.50.

RELATERADE NYHETER

Isac von Krusenstierna och Axel Granqvist drar iväg under sprintkval i Huskvarna.
Landslagets förberedelser är i gång
8Ea671f6 Ce8c 4809 9341 282Fae045713
Dubbla nomineringar i Idrottsgalan för orienteringen
Aktiva och ledare i orienteringslandslaget i stor grupp och med stora leenden vid världscupen i Tjeckien hösten 2023.
Här är orienteringslandslaget 2024
Fler nyheter