Svensk Orientering logotyp
14.08.2019

Svensk dubbel: "Supercoolt"

Orientering
Det blev svensk dubbelseger när damernas VM-långdistans avgjordes. Tove Alexandersson vann sitt fjärde raka guld på distansen; och Lina Strand tog silver, vilket var hennes första individuella VM-medalj: ”Underbart att lyckas när det gäller som mest”

 

I dag avgjordes de första finalerna på VM i orientering i norska Östfold. Och det blev svensk succé på damsidan.

Storfavoriten Tove Alexandersson motsvarade de högt uppskruvade förväntningarna och vann guldet på långdistansen. Hennes fjärde raka på distansen.

- Det känns underbart att lyckas pricka formen till den dag som jag sett fram mot under så lång tid. I dag var det mer löpbetonat och inte alls det som jag hade förberett mig för. Jag hade trott att det skulle bli mycket mer löpning i tung norsk skog. Nu blev det klart mer lättlöpt och jag är glad över att jag lyckades hålla fokus här och nu genom hela banan, säger Tove Alexandersson som vann med över sex minuters marginal till tvåan Lina Strand.

- Jag har genomfört ett riktigt bra lopp. Lina har varit jättestark hela året och jag är så glad att hon lyckas prestera så bra att hon tar äntligen tar sin första individuella medalj, säger Alexandersson.

Lina Strand har sedan tidigare ett VM-guld och ett VM-brons i mixedstafett. Nu kom alltså ett långdistanssilver.

- Det känns supercoolt. Jag har gjort ett riktigt bra lopp. Jag missade lite i vägvalet på långsträckan, men har inte gjort några kontrollmisstag. Jag är väldigt nöjd med sättet jag genomförde loppet på. Jag har verkligen kämpat hela vägen, säger Strand som VM-debuterade 2012; nu kom alltså den första medaljen.

- Det senaste året har jag tränat med en kontrollerad plan och lagt extra fokus på löpningen. Det tror jag är nyckeln till att medaljen kommer nu, säger Strand som precis som Alexandersson även springer fredagens medeldistans och lördagens stafett.

De svenska damerna visade klass även i övrigt då Karolin Ohlsson kom sexa och Sara Hagström blev nia.

Resultat

1) Tove Alexandersson, Sverige, 1.09.00, 2) Lina Strand, Sverige, +6.16, 3) Simona Aebersold, Schweiz, +6.50.
Övriga svenska placeringar:
6) Karolin Ohlsson, +10.14, 9) Sara Hagström, +11.25.

RELATERADE NYHETER

Tiomila 2023
Tiomila återvänder till Finspång år 2025
Isac von Krusenstierna och Axel Granqvist drar iväg under sprintkval i Huskvarna.
Landslagets förberedelser är i gång
8Ea671f6 Ce8c 4809 9341 282Fae045713
Dubbla nomineringar i Idrottsgalan för orienteringen
Fler nyheter