Svensk Orientering logotyp
07.09.2018

Svensk: "Ingen känns omöjlig att spöa"

Orientering
Till helgen avgörs SM i långdistans. Regerande mästare är Stora Tunas Tove Alexandersson och Emil Svensk. "De andra ska få kriga ordentligt om de ska spöa mig", säger Svensk.

Efter en tuff och för svensk del mycket framgångsrik världscuphelg i Norge laddar orienteringseliten om för SM i långdistans i Hok, tre mil söder om Jönköping. Under lördagen är det kval och på söndagen final.

Regerande mästarna i seniorklasserna kommer båda från Stora Tuna. På damsidan är Tove Alexandersson titelförsvarare och hon får naturligtvis gälla som storfavorit även i år, även om startlistan är full av starka löpare, exempelvis Karolin Ohlsson, Helena Bergman, Lina Strand, Alva Olsson, Lisa Risby, Anna Bachman och Emma Bjessmo.

På herrsidan var det Emil Svensk som vann fjolårets lång-SM i Örebro. Och där är fajten om guldet betydligt svårare att tippa. Efter en urstark insats i Norge kanske Gustav Bergman får ikläda sig rollen som knapp favorit, men det är många om budet. Emil Svensk, Albin Ridefelt, Martin Regborn, Ruslan Glebov, Jonas Leandersson, Rassmus Andersson ... listan över medaljaspiranterna kan göras lång.

- Mina chanser att försvara titeln finns, men det är kanske inte lägst odds på mig. Men jag ska se till att de andra ska få kriga ordentligt för att spöa mig, säger Emil Svensk, som också sprang riktigt bra på världscuptävlingarna i Norge (fyra på långdistansen och en stark stafettsträcka).

- Skogsformen borde inte vara bra efter en sommar med sprintträning, men förra helgen fungerade det bra. Men lite ovisst känns det. Jag slog i ett knä och har inte kunnat springa så mycket i veckan. Men jag hoppas att det ska funka bra.

Vad tycker du om terrängen som väntar i Hok?

- Det ser ut att bli vresig terräng, grön men även fin bitvis. Jag brukar inte gilla den typen av terräng, när det finns pinnar och grönområden som stör rytmen.

Så vem vill du peka ut som favorit?

- Det finns ett gäng som är hyggliga på långdistans, men ingen som känns omöjlig att spöa.


Helgens kval och final kan följas via liveresultat och gps-tracking - mer info HÄR

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter