Svensk orientering het på Idrottsgalan – fyra nomineringar
13.11.2019

Svensk orientering het på Idrottsgalan – fyra nomineringar

Orientering
Orientering får stort utrymme på Idrottsgalan i vinter. I inte mindre än fyra kategorier har vi nomineringar. "Jättekul såklart, och fullt rimligt med tanke på de enorma framgångar våra landslag har", säger förbundschef Susanne Söderholm.

Längdlandslaget och friidrotten har fem nomineringar var. Men sedan kommer orienteringen med fyra.

Det kommer således att vevas många sköna bilder från orienteringsåret när svenska folket bänkar sig för att avnjuta Idrottsgalan i Globen den 27 januari.

I kategorin Årets kvinnliga idrottare är Tove Alexandersson återigen nominerad, och vem kan vara förvånad? Stora Tuna-tjejen bärgade tre VM-guld av tre möjliga och vann åtta av nio deltävlingar i den individuella världscupen. Dessutom är hon fortsatt världsetta i skidorientering, och tidigt i år plockade hon hem ytterligare två VM-guld och ett EM-guld i den sporten.

I kategorin Årets manlige idrottare är Gustav Bergman nominerad. Här brukar inte orienteringen vara representerad, trots att det kryllar av världslöpare i Sverige. Nu har äntligen någon klivit fram och tagit det allra sista steget. Under året har Bergman radat upp topprestationer - världscupsegrar, VM-guld och individuellt VM-silver - och när 2019 summeras står det klart 28-åringen från Stockholm även rott hem den totala världscupen. Det var 23 år seden en svensk herre lyckades med den bedriften, och Bergmans triumf innebar att en schweizisk svit på elva raka totalsegrar spräcktes.

Vidare är damernas VM-stafettlag nominerat i kategorin Årets lag. Ifjol förlorade Sveriges damer VM-stafetten på den allra sista kilometern. Schweiz vann med 15 sekunders marginal. I år fick dock världens vassaste spurtare, Karolin Ohlsson, chansen på sistasträckan. Och som hon tog den. Efter glimrande förarbete av Lina Strand och Tove Alexandersson sprang Ohlsson axel mot axel med Schweiz avslutare i fem kilometer. Väl på upploppet petade hon i sin överväxel och i mål hade silversmeden från Stockholm bärgat guldet med fyra sekunders marginal.

Man kan tänka sig att Svenska Idrottsakademins nomineringsjury fick lägga sina pannor i djupa veck här; även på herrsidan blev det ju svensk stafettsuccé och blågult VM-guld inför en häpen norsk hemmapublik.

Sist men inte minst har svensk orientering en representant i kategorin Årets ledare. Förbundskapten Håkan Carlsson är återigen nominerad, nu för fjärde gången. På VM i Norge blev Sverige bästa nation och den totala världscupen vanns av svenska löpare, både på dam- och herrsidan. Därtill kan läggas att Sverige även vann stafettvärldscupen.

- Jätteroligt med alla nomineringarna! Det är mycket bra att orienteringen är med och syns i de här sammanhangen och det är kul att allt det slit som löpare, resurspersoner och ledare, både i landslaget och runtom i Sverige, lägger ner också uppmärksammas i och med detta. Det är många personer som är med och ligger bakom de stora framgångarna, säger Håkan Carlsson.

Det är Svenska Idrottsakademins nomineringsjury som plockar ut de fyra kandidaterna inom respektive kategori. Här kan du läsa mer om nomineringsprocessen.

ALLA NOMINERINGAR

Årets kvinnliga idrottare
Tove Alexandersson – Orientering/skidorientering
Stina Nilsson – Längdskidor
Sarah Sjöström – Simning
Hanna Öberg – Skidskytte

Årets manlige idrottare
Gustav Bergman – Orientering
Armand Duplantis – Friidrott
Oskar Rozenberg Hallberg – Skateboard
Daniel Ståhl – Friidrott

Årets nykomling
Alexander Isak – Fotboll
Tilde Johansson – Friidrott
Frida Karlsson – Längdskidor
Truls Möregårdh – Bordtennis

Årets Lag
Damstafettlaget – Orientering
Damlandslaget – Fotboll
Damstafettlaget – Längdskidor
Josefin Hermansson & Jenny Wegner – Bowling

Årets Ledare
Håkan Carlsson – Orientering
Peter Gerhardsson – Fotboll
Rikard Grip – Längdskidor
Vésteinn Hafsteinsson – Friidrott

Årets Prestation
Angelica Bengtsson – Friidrott
Mattias Falck – Bordtennis
Stina Nilsson – Längdskidor
Hanna Öberg – Skidskytte

RELATERADE NYHETER

Tiomila 2023
Tiomila återvänder till Finspång år 2025
Isac von Krusenstierna och Axel Granqvist drar iväg under sprintkval i Huskvarna.
Landslagets förberedelser är i gång
8Ea671f6 Ce8c 4809 9341 282Fae045713
Dubbla nomineringar i Idrottsgalan för orienteringen
Fler nyheter