Svensk Orientering logotyp
18.07.2018

Svensk succé i hettan – guld till Bjessmo: "Riktigt coolt!"

Orientering
Sverige vann två medaljer och grejade totalt fem podieplatser när medeldistans stod på programmet i student-VM. "Riktigt coolt! Det här är det största jag vunnit, och vi gör ju en grym laginsats i dag" säger guldmedaljören Emma Bjessmo.

Sverige inledde student-VM i Finland med en åttondeplats i gårdagens sprintstafett. På dagens medeldistans var det gott om blågula inslag högre upp i resultatlistorna.

Allra vassast var tjejerna; guld till Emma Bjessmo, brons till Johanna Öberg, Tilda Johansson på fjärdeplatsen och Andrea Svensson sexa. Även killarna höll sig framme med en fjärdeplats för Jens Rönnols och en sjundeplats för Anton Johansson som främsta noteringar.

- Riktigt kul att hela laget lyckas så bra! På upploppet fick jag höra att alla svenskarna gått bra och då kände jag: "Yes! Det här är vår dag!" säger Emma Bjessmo, som segrade på tiden 37.32, hela 1.19 före tvåan Marie Olaussen, Norge, som i sin tur var två sekunder före Johanna Öberg.

Precis som på sprintstafetten var det väldigt varmt, varför de blågula löparna såg till att minimera sina uppvärmningsövningar.

- Det var brutalt varmt! Vi svenskar såg till att värma upp så lite vi kunde, min uppvärmning var obetydlig skulle jag säga. Sedan dränkte jag tröjan i vatten och hade en kall handduk på huvudet ända tills det var dags att springa i väg. Det var en av nycklarna i dag; att hålla sig så kall som möjligt så länge som möjligt, berättar Bjessmo, som även såg till att acceptera känslan av uteblivet flyt.

- Det var också viktigt. Upplevelsen var att det kändes ganska knackigt tekniskt. Jag kände aldrig att jag hittade flytet i mitt huvud, men jag höll hela tiden ihop det. Jag gjorde ganska många kartstopp och såg verkligen till att göra jobbet.

Av segermarginalen att döma gjorde du ett riktigt vasst lopp?

- Ja. Tekniskt är jag nöjd, även om det aldrig blev någon flytkänsla. Och det är lärorikt för mig att se hur långt det kan räcka även när upplevelsen är ganska knackig, att då gå i mål med den marginalen är en häftig och stärkande erfarenhet.

Hur högt värderar du den här segern?

- Riktigt högt. Det är det största jag vunnit rent resultatmässigt och det är också första gången jag lyckas få ut min kapacitet hela vägen i ett lopp.

Förbundskapten Susanne Barkholt var givetvis mycket nöjd med dagen:

- Vilket lag vi har! I dag levererar samtliga löpare riktigt starka prestationer. Vi snackade på förhand om att fokusera hundra procent på orienteringen även om det skulle kännas tungt rent fysiskt. Det tycker jag att alla har gjort, sedan är det synd att Jens (Rönnols) och Anton (Johansson) missade lite mot slutet. De var båda på väg mot medaljer, men Anton kroknade lite i värmen och Jens gjorde en miss på slutet. Annars har alla i det här unga laget hållit ihop det fantastiskt.

Hur firar ni det här?

- Med bad, såklart! Vi bor precis bredvid en sjö och badar 4-5 gånger om dagen. Vi såg i dag att vårt koncept med iskalla handdukar och minimal uppvärmning var effektivt. Det handlar väldigt mycket om att hitta svalka när det går.

I morgon väntar sprint - hur ser förhoppningar ut?

- Framför allt hoppas vi på en större teknisk utmaning än vi fick på sprintstafetten. Vi vill se staket och klurigheter och lite mindre löpbetonad bana.

För svensk del springer följande löpare sprinten: Emma Bjessmo, Linnéa Golsäter, Tilda Johansson, Johanna Öberg, Filip Grahn, Anton Johansson, Ville Johansson, Oskar Sandberg.

Resultat, student-VM, medeldistans
Damer
1) Emma Bjessmo, Sverige, 37.32, 2) Marie Olaussen, Norge, +1.19, 3) Johanna Öberg, +1.21, 4) Tilda Johansson, Sverige, +1.54, 5) Lisa Holer, Schweiz, +3.15, 6) Andrea Svensson, +3.49.
Herrar
1) Aleksi Karppinen, 36.14, 2) Paul Sirum, Norge, +0.07, 3) Håvard Haga, +0.18, 4) Jens Rönnols, Sverige, +0.50, 5) Audun Heimdal, Norge, +1.28, 6) Aleksi Anttolainen, Finland, +1.30, 7) Anton Johansson, +1.56. Övriga svenskar: 14) Filip Grahn +4.10, 17) Filip Ossiansson +4.57.

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter