Svensk Orientering logotyp
26.11.2020

Svenska cupen i skidorientering – snart dags för premiären

Skidorientering
19 december drar nystartade Svenska cupen i skidorientering igång. Totalt ingår 13 av vinterns tävlingar i premiärupplagan. "Tanken är att med enkla medel skapa en proffsig inramning på tävlingarna", säger Martin Hammarberg i cupens arrangörsgrupp.

Skidorienteringssäsongen närmar sig med stormsteg. Säsongens stora mål för elitåkarna är VM i Estland 22-28 februari. Men även nationellt kommer det att finnas en lång rad tävlingar. Detta inte minst genom den nystartade Svenska cupen i skidorientering.

Hela 13 tävlingar (11 för juniorer) står på programmet, och här finns poäng att tävla om för både seniorer och juniorer. I sammandraget räknas de 11 bästa resultaten för seniorer och 9 för juniorer. Detta betyder att de aktiva som kör alla tävlingar kan räkna bort sina två sämsta resultat. Först ut är tävlingarna i Boden 19-20 december, och finalen avgörs i Alfta 13-14 mars.

– En av målsättningarna med Svenska cupen är att vi ska höja den genomgående kvaliteten på tävlingarna. Spår och banor håller nästan alltid hög kvalitet, men genom att lansera Svenska cupen hoppas vi med relativt enkla medel kunna bidra till att skapa en större enhetlighet och en hög och jämn nivå för alla delar i arrangemanget. Vi hoppas kunna höja kvaliteten successivt och även locka till oss sponsorer för att få en ökad ekonomisk hållbarhet och för att på sikt också kunna erbjuda prispengar för sammandraget, säger Martin Hammarberg i SK Smalspåret som dessutom ingår i arrangörsgruppen för Svenska cupen.

Tomas Stenström, idrottschef på Svenska Orienteringsförbundet:

– Det känns helt rätt att satsa på en nationell cup även inom skidorienteringen. Jag hoppas och tror att detta kommer bidra till flera positiva effekter; flera högkvalitativa tävlingar för våra bästa åkare men också för ungdomar, bredd och äldre. Jag tror också det kommer kännas roligare att arrangera en cuptävling då man förutom sin tävling också känner att man tillhör en helhet och har även närmare till att samarbeta arrangörer emellan. Kort sagt jag hoppas och tror Svenska cupen ska bidra till bättre skidorienterare, fler skidorienterare och fler arrangörer.

HÄR hittar du mer information om Svenska cupen såsom program, poängberäkning med mera.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter