Svensk Orientering logotyp
09.08.2018

Svenskt silver efter stafettdrama

Orientering
Damernas VM-stafett blev ett riktigt drama. Avgörandet kom först på slutkontrollerna där Schweiz Judith Wyder kunde passera Tove Alexandersson: ”Jag var osäker på om det var rätt kontrollpunkt och då smet Judith förbi”, säger Alexandersson.

I 32-gradig värme avgjordes damernas VM-stafett. Och det blev en minst sagt het tillställning där Sverige fanns med i den absoluta tätkampen genom hela stafetten.

Helena Bergman inledde:

- Det gick fort från start, men efter varvning blev det riktigt svår vägvalsorientering och det passar mig bättre. Jag har haft en bitvis osäker resa för det var riktigt klurigt, men jag har hållit ihop orienteringen på ett bra sätt hela vägen och verkligen försökt att bromsa om det varit klurigt, säger Bergman som var tvåa på startsträckan och skickade ut Karolin Ohlsson.

- Jag var supertaggad. Kanske lite väl taggad till och med. Jag kände mig superstark fysiskt men efter varvningen var jag lite skakig i orientering. Jag hade redan tidigt bestämt att gå runt för att vara säker på den långa sträckan mot slutet av banan och det lönade ju sig, säger Ohlsson som skickade ut Tove Alexandersson på slutsträckan någon sekund före schweiziskan Judith Wyder.

Och hela slutsträckan kom att bli en kamp mellan dessa orienteringsgiganter. Alexandersson ryckte åt sig några sekunders lucka på den sista långa sträckan men såg inte kontrollen och Wyder kom ikapp:

- Sen gör jag samma fel igen på den näst sista kontrollen. Jag tvekar för jag tror inte att det är min kontrollpunkt; stannar till i någon sekund och då smiter Judith förbi, säger Alexandersson.

Och sen hinner hon inte ikapp. Schweiz vinner guldet och Sverige med Alexandersson går i mål ett 20-tal meter från guldet:

- Helena och Karro har gjort fantastiska lopp. Därför känns det så tungt att jag inte kunde hålla ihop orienteringen hela vägen. Det blir så avgörande, säger Alexandersson.

Ryssland tog bronset dryg två minuter från guld.

 

Stafett, damer: 1) Schweiz (Elena Roos, Julia Jakob, Judith Wyder), 1.05.03, 2) Sverige (Helena Bergman, Karolin Ohlsson, Tove Alexandersson) +0.15, 3) Ryssland (Anastasia Rudnaya, Tatyana Riabkina, Natalia Gemperle), +2.17, 4) Norge (Kamilla Olaussen, Marianne Andersen, Andrine Benjaminsen), +5.06, 5) Finland (Sofia Haajanen, Maija Sijanoja, Marika Teini), +9.53.

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter