Sverige åtta i sprintstafetten: "Nu är vi igång!"
17.07.2018

Sverige åtta i sprintstafetten: "Nu är vi igång!"

Orientering
Under tisdagen inleddes student-VM i Finland med en sprintstafett där Sverige slutade åtta, 2.06 efter segrande Schweiz. "En löpbetonad stafett i riktigt tuff konkurrens. Men nu är vi igång", säger förbundskapten Susanne Barkholt.

Det svenska laget - Linnéa Golsäter, Ville Johansson, Oskar Sandberg och Emma Bjessmo - hade säkerligen hoppats på en något mer framskjuten placering, men konkurrensen på student-VM är hård och det här var en sprint som belönade löpstyrka mer än teknik.

I pressande hetta inledde Linnéa Golsäter för Sverige och efter en sträcka som hon inte var helt nöjd med växlade hon ut Ville Johansson som 14:e man, 1.10 efter täten.

Johansson tappade ytterligare 41 sekunder, men gick samtidigt om två lag. På tredjesträckan höll den trenden i sig; fortsatt tidstapp gentemot tätlagen, men upp ytterligare tre pinnhål i resultatlistan. När Oskar Sandberg skickade iväg Emma Bjessmo på sistasträckan var Sverige således nionde lag, med 2.42 upp till ledande Schweiz.

Bjessmo stod för en vass insats och åt in 36 sekunder på täten, men Sverige fick alltså nöja sig med en åttondeplats, 14 sekunder från podiet.

Guldet gick till Schweiz, silvret till Polen och bronset till Frankrike.

- Jag tycker att gänget genomför stafetten på ett bra sätt. Det viktigaste var att de följde sina planer och genomförde loppen på bästa sätt efter förmåga, säger förbundskapten Susanne Barkholt, som åter framhåller att det är många starka löpare på plats i Kuortane.

- Flera lag hade löpare som senare i sommar ska springa VM. Frankrike är ett exempel, på de första två sträckorna hade de samma uppställning som det blir på VM.

I morgon står medeldistans på programmet och Barkholt förväntar sig ännu en tuff utmaning i plågsam värme.

- Det kommer säkert att bli klurigt, men det ser vi fram emot! Och jag tror att vi har flera löpare som kan visa framfötterna. Emmas sistasträcka i dag var riktigt stark. Hon plockade rejält på täten trots att hon hade en längre gaffel. Det finns en positiv känsla i laget och det ska bli riktigt roligt att se Anton (Johansson) också.

På medeldistansen ställer Sverige upp med Emma Bjessmo, Tilda Johansson, Andrea Svensson och Johanna Öberg på damsidan. Blågula herrar på start blir Filip Grahn, Anton Johansson, Filip Ossiansson och Jens Rönnols.

Resultat, sprintstafett, student-VM
1) Schweiz 56.55, 2) Polen +0.47, 3) Frankrike +0.58, 4) Storbritannien +1.25, 5) Norge +1.44, 6) Finland +1.52, 7) Spanien +1.55, 8) Sverige +2.06.

RELATERADE NYHETER

240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Veronika Kalinina stämplat i mål som segrare i D21
Hector och Kalinina är svenska mästare i nattorientering
Fler nyheter