Svensk Orientering logotyp
11.06.2019

Sverige vann rubbet i Finland – ledde sprintstafetten från början till slut

Orientering
Sverige vann sprintstafetten och därmed segrade Blågult i samtliga lopp på årets första världscupomgång. "En trippel, både för mig och Tove. Det känns häftigt! Och vilken insats i dag av hela laget", summerar tredjesträckans Gustav Bergman.

 

Årets första världscupomgång rundades av med en sprintstafett, och återigen slutade det med svensk seger.

Sveriges förstalag bestående av Tove Alexandersson, Emil Svensk, Gustav Bergman och Karolin Ohlsson vann med 31 sekunders marginal till tvåan Schweiz.

Och inte nog med det. Trea över mållinjen var Sveriges andralag (Lina Strand, Max Peter Bejmer, Martin Regborn, Sara Hagström) men eftersom varje nation bara får räkna det främsta resultatet så blev Tjeckien trea.

Sverige, som är regerande världsmästare i disciplinen, kopplade ett grepp redan från start. Tove Alexandersson, som liksom Gustav Bergman vann helgens båda skogsdistanser, flöt ifrån det övriga fältet och växlade ut Emil Svensk med 23 sekunders ledning.

- Det har varit en riktigt kul dag och alla i laget har presterat superbra! Jag gjorde ett bra lopp. Det var en fin bana med ganska lurig orientering, så jag har inte tagit helt rätt vägval överallt, men jag har inte gjort några direkta misstag heller, säger Alexandersson.

Emil Svensk förvaltade ledningen och drygade ut med ytterligare någon sekund.

- Vi var bra förberedda på vad som väntade, så jag visste hela tiden vad jag skulle göra framme i täten. Man vet ju att risken, eller chansen, är stor att man får gå ut långt fram när Tove springer första. Jag har ju gjort det några gånger nu och vet vad jag ska göra.

På tredje sträckan var det Gustav Bergmans tur:

- Det var skönt att få en lucka. Jag var sugen, men också lite nervös. Klart nervösare än inför de andra tävlingarna här i Finland. Att springa med ett lag är extra roligt, men det är samtidigt lite mer press. Så det kändes skönt att göra ett bra lopp.

På sista sträckan hade Sverige monsterspurtaren Karolin Ohlsson, men i det här fallet behövde Karro aldrig peta i den snabbaste växeln:

- Jag fick det ju serverat på silverfat! De andra gör det hur bra som helst, och det är så här vi vill genomföra stafetter. Jag gjorde bara ett stabilt lopp och det räckte.

Resultat, sprintstafett, världscupen, Finland
1) Sverige (Tove Alexandersson, Emil Svensk, Gustav Bergman, Karolin Ohlsson), 50.53, 2) Schweiz (Simona Aebersold, Matthias Kyburz, Daniel Hubmann, Elena Roos), 51.24, 3) Tjeckien (Denisa Kosova, Milos Nykodym, Vojtech Kral, Tereza Janosikova), 51.47.

Sverige hade ytterligare två lag med i tävlingen men bara det bästa resultatet räknas. Sverige 2 (Lina Strand, Max Peter Bejmer, Martin Regborn, Sara Hagström) var trea i mål på 51.43, Sverige 3 (Alva Olsson, Albin Ridefelt, Johan Runesson, Lilian Forsgren) slutade på fjortonde plats på tiden 53.01.

Samtliga resultat HÄR.  

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter