Svensk Orientering logotyp
22.05.2019

Swedish League 2020 – en serie över hela säsongen

Orientering
Swedish League har på senare år bestått av en kortare serie tävlingar på våren. Till nästa år utvecklas formatet och totalt nio deltävlingar från april till oktober ska kora vilka som är Sverigemästare i orientering.

Swedish League är Sveriges högsta serie i orientering, och nu stöps ligan om.

2020 kommer den att omfatta deltävlingar såväl vår som höst och en betydande del av loppen kommer vara sådana som landets bästa orienterare ändå springer; SM-tävlingar och viktiga testtävlingar.

Detta är ett resultat av det strategiarbete som Svenska Orienteringsförbundet initierat med projektnamn "Framtidens tävlingsprogram", där SOFT fått input från bland annat distrikt, klubbledare och elitlöpare. (Arbetet med Framtidens tävlingsprogram är inte avslutat och fler kommer att involveras innan det spikas – läs mer om strategiarbetet HÄR.)

- I dialogerna vi haft har merparten varit positiva till att ha en liga över hela året, där vi inkluderar SM-tävlingar och kompletterar med tester och finalhelg. Därför väljer vi att införa detta redan till 2020, säger idrottschef Tomas Stenström som varit drivande från SOFT.

- Att vi låter fler SM-tävlingar ingå i Swedish League tror vi kan lyfta såväl ligan som SM-tävlingarna. Det känns också bra att ha en nationell liga som spänner över hela säsongen, det är logiskt på något vis, och de löpare som står som segrare i oktober kan med rätta titulera sig Sverigemästare i orientering.

- Genom att forma en serie av redan befintliga SM-tävlingar och andra viktiga lopp såsom VM- och världscuptest kommer vi att få fler deltävlingar i serien, samtidigt som vi får färre värdetävlingar totalt sett. Detta, plus det faktum att Swedish League-finalen flyttas från vår till höst skapar mer luft i tävlingsprogrammet och ett mer hållbart tävlingsprogram för löpare, klubbledare och arrangörer.

Program Swedish League 2020
1) 4 april: SM, ultralång distans, Västerviks OK
2) 17 april: SM, natt, OK Österåker, Åkersberga
3) 8 maj/9 maj: Sprintdistans, seniorer, fredagen 8 maj och medeldistans, juniorer, lördagen 9 maj. Arrangörer: OK Roslagen, Norrtälje.
4) 10 maj: Långdistans, OK Roslagen, Norrtälje
5) 30-31 maj: SM, sprintdistans, Växjö OK
6) 28-29 augusti: SM, medeldistans, Boden/Luleå, Norrbotten
7) 19-20 september: SM, långdistans, Idefjordens SK och Kvillebys SK, Bohuslän-Dal
8) 26 september (flyttat från oktober): Medeldistans, Almby IK, Örebro
9) 27 september (flyttat från oktober): Final och jaktstart, förkortad långdistans, Almby IK, Örebro

Exakta regler för poängberäkning presenteras senare.

HÄR hittar du hela basprogrammet!

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter