Svensk Orientering logotyp
10.07.2018

Tre svenska podieplaceringar på JVM-sprinten

Orientering
Fortsatt medaljlöst, men flera fina resultat när JVM i orienteringen fortsatte med sprint.

Efter en tung start på juniormästerskapet i Ungern gick det uppåt för svenska landslaget under den andra tävlingsdagen. Tre blågula löpare fanns med på podiet efter att sprinten avgjorts inne i värdstaden Kesckemét. Vilma von Krusenstierna slutade femma på tjejsidan medan Jesper Svensk och Simon Imark blev femma respektive sexa i killarnas tävling. Stora Tunas Jesper Svensk var nöjd efter att ha nått sin högsta JVM-placering i karriären.

– När jag gick i mål hade jag ingen aning om hur långt det skulle räcka, säger Svensk som startade som trea av hela 163 löpare.

– Jag visste att jag hade gjort ett stabilt och helt okej lopp. Å andra sidan visste jag också att det var en minut och 15 sekunder efter den beräknade segrartiden, så då tänkte jag att det nog skulle bli rätt många som skulle smita in före mig. Men så blev det ju inte.

Efter en nervös väntan kunde Jesper Svensk konstatera att han under det närmaste året kan titulera sig världens femte bästa på sprint.

– Lite surt dock att jag endast var tre sekunder från medalj, men det är tight i sprint, säger han.

I killtävlingen såg Isac von Krusenstierna ut att också han nå en strålande placering. Dessvärre förstörde en felstämpling dagen för svensken.

– Direkt efter varvningen sprang han till näst sista kontrollen istället för den han egentligen skulle till. När han sedan kom tillbaka dit insåg han att han redan hade varit där, berättar förbundskaptenen Kalle Dalin.

Loppet fick en skrällsegrare i tysken Colin Kolbe medan tjejernas race vanns av suveräna schweiziskan Simona Aebersold som därmed segrat i sju av sina åtta senaste individuella JVM-lopp.

Imorgon är det vilodag. Tävlingarna fortsätter sedan på torsdag, då med medeldistanskval.

Resultat, JVM 2018 i Ungern, Sprint, 10 juli
W20
1) Simona Aebersold, Schweiz, 15.35, 2) Tereza Janosikova, Tjeckien, +0.26, 3) Csilla Gardonyi, Ungern, +1.02.
Svenska placeringar:
5) Vilma von Krusenstierna, +1.11, 28) Hanna Hugosson, +2.33, 35) Sanna Fasth, +2.44, 43) Alva Sonesson, +3.03, 71) Ella Olsson, +3.50, 76) Johanna Börjesson Eriksson, +3.56.

M20
1) Colin Kolbe, Tyskland, 15.48, 2) Matthew Fellbaum, Storbritannien, +0.08, 3) Kasper Fosser, Norge, +0.09, 3) Otto Kaario, Finland, +0.09
5) Jesper Svensk, +0:12, 6) Simon Imark, +0:25, 14) Axel Granqvist, +0.46, 24) Henrik Johannesson, +1.00, 84) Viktor Svensk, +2.48, -) Isac von Krusenstierna, Ej godkänd.