Svensk Orientering logotyp
10.10.2022

Tuff landskampshelg i Åbo

Precisionsorientering
I helgen avgjordes den prestigefulla Nordiska Landskampen i Åbo. Det var hel klart i förhand att det skulle bli tuff, inte minst mot Finlands unga landslag. I landskampen ingick i år en TempO, en Natt-PreO och en Dag-PreO.

Det började på lördag med en TempO där Finland har erkänt duktiga tävlande. Farhågorna besannades direkt, fyra (4) Finska deltagare på första platserna. Bästa Svensk var Leif Eriksson på sjunde plats, tätt följd av Marit Wiksell och Anders Höije på  10:de och 11:te platserna. Nävarna knöts i byxfickorna, nu skulle revanschen komma på natt-tävlingen.

Det gick betydligt bättre fyra Svenska landslagsdeltagare bland de nio som hade alla kontroller rätt. Tre av dem var samma som på TempO, dvs Leif, Anders och Marit samt Magnus Sterner. Det blev en viss återhämtning men fortfarande ett stort avstånd till Finland. Dock ej omöjligt.

Efter en god natts sömn då dags för en PreO tävling med hela 27 kontroller. Några kontroller var mycket svåra, inte minst att se i det skarpa solskenet som skapade svåra skuggor. På den sista etappen blev det mycket blandade resultat. Några bra resultat medan andra inte hade sin bästa dag. Bäst gick, Marit Wiksell och Martin Fredholm som hade endast ett fel och blev tvåa och trea på etappen. Tredje svensk blev Magnus Sterner med tre fel.

På totalen blev avståndet till Finland större och de blev klara segrare och har nu vandringspriset på ett år. Nästa år blir det landskamp i Danmark. Det är en helt annan tävling. Då skall pokalen hem till Sverige igen.

RELATERADE NYHETER

Söndagens tävling vid ett gammalt kalkbrott, där de tävlande fick gå uppe på kanten och spana ner mot höjdformationerna och skärmarna nedanför.
Säsongen i PreO är äntligen igång
Foto från PreO stafett SM 2023
PreO Dag-SM och Tempo-SM i Norge 2024
Preo Stafett SM 15 Okt 2023 Hugo Mattsson 9817
Här är programmet för Svenska cupen i PreO 2024
Fler nyheter